Проектът на Закон за социалните услуги беше обсъден от работната група

  • 28 септември 2018 15:36

  • 1079
  • 0
Проектът на Закон за социалните услуги беше обсъден от работната група
© Булфото (архив)

Работната група за подготовка на Закона за социалните услуги обсъди за първи път подготвения вариант на нормативния акт, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

В дискусията участва министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. , националният омбудсман Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, представители на неправителствени организации, общините и доставчиците на социални услуги. Участниците изразиха благодарност и подкрепа към екипа на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), който подготви законопроекта и заявиха, че предложеният вариант предлага необходимата реформа и ще подобри правната уредба в областта на социалните услуги. 

Законопроектът е иновативен и отразява натрупаните добри практики в сектора, каза при представянето на проекта министър Петков. Чрез него се осигурява по-широк достъп на потребителите на социални услуги, въвеждат се стандарти за качество и инструменти за тяхното спазване. Ще положим всички усилия проектът да бъде публикуван за обществено обсъждане до 15 октомври, добави министър Петков.

В проекта социалните услуги са определени като дейности за подкрепа за превенция и/или преодоляване на социалното изключване, реализиране на права и подобряване на качеството на живот. Една от основните цели на нормативния акт е да се подобри процеса на планиране на услугите на национално ниво. Акцент в проекта е и повишаването на качеството на услугите, подобряването на квалификацията на професионалистите в тях и осигуряването на по-добра достъпност. За първи път се предвижда да се даде възможност за ползване на общодостъпни социални услуги от всички лица, а не само от представители на уязвимите групи. Една от основните цели на проекта е да се облекчи достъпа до социални услуги чрез премахване на издаването на заповед за настаняване и направление за ползване на услуги от дирекция „Социално подпомагане“. Всеки човек ще има право на консултация и информация за ползването на социални услуги и ще може сам да избере както социалната услуга, така и доставчик, който да му я предостави.

Регламентират се също така възможности за публично-частно партньорство при финансирането на социалните услуги. Друг основен момент в законопроекта е въвеждането на планиране на национално ниво на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, чрез разработване на национална карта на социалните услуги. Целта на националната карта е да се въведе ред и обективни критерии за създаване на социални услуги, финансирани от държавния бюджет и по този начин да бъдат създадени услуги, които са реално необходими с оглед на реалните потребности.

Законопроектът предвижда създаването на нова Агенция за качеството на социалните услуги към МТСП, която ще извършва лицензирането, ще контролира спазването на закона и на стандартите за качество, ще проверява за начина, по който общините и частните доставчици разходват средствата от държавния бюджет, ще проверява за спазване на правата на потребителите на социалните услуги, ще извършва мониторинг на ефективността на национално ниво. Новата агенция ще бъде създадена в рамките на щатната численост в системата на министерството, която включва и второстепенните разпоредители с бюджет.

Акцент в законопроекта за социалните услуги се поставя и върху професионалистите в сектора. За тях се предвиждат въвеждащи и надграждащи обучения и стимули за професионално развитие. Ще се създаде и Етичен кодекс за служителите, които предоставят социални услуги и стандарти за работно натоварване.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1079 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини