ВМРО: В страната има хора, които живеят със 100 евро на месец и социалната кошница е предвидена за тях

  • 26 септември 2018 07:45

  • 1804
  • 2
ВМРО: В страната има хора, които живеят със 100 евро на месец и социалната кошница е предвидена за тях
©

Предлагаме да има определен механизъм на контрол на определени видове стоки. Социалната кошница с основни хранителни продукти трябва да включва храни от първа необходимост като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип "Витоша", пилешко и свинско месо, 10 бр. яйца, брашно и олио, всичките от български производители. Идеята е тези стоки да имат ясно разписани ставки за печалба на производител и търговец. Тази мярка ще да гарантира балансирани крайни цени. Това посочи в ефира на БТВ Александър Сабанов от ВМРО.

От бизнеса не са съгласни с тази мярка обаче. „5000 години властта се опитва да налага на бизнеса ограничения на печалбата с юмрук. Ще се наложи ограничаване на продажбата на хляб. От тази мярка ще бъдат засегнати малките производители, а не големите вериги. Когато предприемачът не прави печалба, той няма да зарежда този продукт“. Това каза икономистът Георги Ганев.

„Няма как в малките магазини да изчезне хлябът, тъй като е основен продукт“, уверява Сабанов. Според икономистът има риск в мярката, който ще се поеме от търговеца. „Хората ще загубят от нея“, смята Ганев. „Знаете, че има и брак, който също ще е за сметка на търговеца“.

„Бракът винаги го поема производителят. Аз съм бил производител на хляб и познавам тази материя по-добре от вас“, репликира Сабанов.

„Ясно е че големите вериги печелят големи средства и няма как да напуснат България. Надценката няма нищо общо с компонентите на хляба. Не може производителят да печели по-малко от търговеца“, смята представителят на ВМРО.

Сабанов отрече предложението да има за цел извличане на политически дивиденти. "Това е реален ход, който ще доведе до намаляване на цените на основните хранителни продукти. Даваме примерен вариант на потребителска кошница", каза Сабанов.

„Основната причина за покачване на цената на газа е, че България се отказа да преговаря за разлика от други европейски държави“, подчерта Ганев. „Тази година реколтата е по-лоша. Да искаш хлябът да не поскъпне е неестествено“, подчерта икономистът.

От ВМРО припомниха, че в страната има хора, които живеят със 100 евро на месец и социалната кошница е предвидена за тях.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1804 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Avramov

2018.09.26 | 08:40

2
Хей боклук, това ли е новия ти предизборен лозунг? Като пенсиите. Вие от Паричния фронт си отивате на бунището.

2018.09.26 | 08:22

1
Пълни глупости!

Добави коментар

Водещи новини