ВМРО предлага да има социална кошница с основни хранителни продукти

  • 25 септември 2018 09:45

  • 1116
  • 1
ВМРО предлага да има социална кошница с основни хранителни продукти
© Pixabay

ВМРО предлага да бъде изготвена социална кошница с основни хранителни продукти, информира пресцентърът на партията, като цитира публикация на лидера й и вицепремиер Красимир Каракачанов във Фейсбук.

Във връзка с възникналия дебат около цените на хляба и спекулациите, които определени политически сили лансират сред обществото, че през зимния период крайните цени и на други основни продукти ще поскъпнат значително, свиках за консултация експертите на ВМРО, е написал той.

Според тях в т .нар. социална кошница трябва да влизат храни от първа необходимост като хляб, кисело и прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип "Витоша", пилешко и свинско месо, 10 бр. яйца, брашно и олио от български производители. Идеята е този пакет да има ясно разписани ставки за печалба на производител и търговец - мярка, която ще гарантира балансирани крайни цени, смятат от ВМРО.

Според политическата сила маржът за търговците в случая не трябва да бъде по-висок от този за производителите. Така ще бъде възможно устойчиво развитие на производителите, спиране на безразборното повишаване на цените от търговците, а крайният ефект ще са по-ниски цени на продуктите от социалната кошница.

ВМРО смятат, че ценообразуването трябва да се контролира от Комисията за защита на потребителите. От партията се мотивират с разпоредба, съществувала до 1 юни 2006 г. от стария Закон за защита на потребителите и за правилата за търговия, според която се дава възможност на Министерския съвет по изключение да определя задължителни правила за образуване и прилагане на цените на някои стоки и услуги. В сега действащия ЗЗП тази точка не фигурира, ето защо в качеството ми на заместник министър-председател ще инициирам разговори с представители на всички сектори на хранителния бранш, синдикатите и коалиционните ни партньори с цел постигането на консенсус по този така важен и наболял за хората проблем, декларира Красимир Каракачанов, цитиран от партийния пресцентър.

Според него подобни бързи действия ще донесат по-голяма социална сигурност на българските граждани и ще гарантират не само техните права като потребители, но и ще облекчат семейния бюджет на домакинствата.

Десислава Станева
1116 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бай Иван

2018.09.25 | 10:23

1
Ей льольовциз в кои години живеете? Стига с тези циркове докато преяждате. Не говорете за кошници, Ами съживете икономиката.

Добави коментар

Водещи новини