Станишев иска всички страни от Западните Балкани в ЕС

  • 17 февруари 2012 09:41

  • 614
  • 2
Станишев иска всички страни от Западните Балкани в ЕС
© Булфото

"Днес самият Европейски съюз (ЕС) се намира в трудно положение, губи не малко от доверието в себе си като икономическа сила, и е много важно тези проблеми да не разклатят самото бъдеще на ЕС". Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на от парламентарната трибуна по повод това, че днес Народното събрание ще ратифицира Договора за присъединяване на Република Хърватия към ЕС.

Станишев заяви, че процесът на присъединяване е двустранен процес. ЕС доказа своята последователност, предвидимост и че когато поема ангажимент, го изпълнява. Това личи и в решението за членството на Хърватия в ЕС. От своя страна и хърватите доказаха, че са достойни, посочи Станишев. И те са имали нелеката задача да вземат много трудни решения.

Лидерът на БСП заяви, че членството в ЕС на страните от Югоизточна Европа предлага най-доброто бъдеще на страните – мир, добросъседство, регионално сътрудничество, което е изключително важно за всяка една от тях. „Самата България извървя един труден път до членството си в ЕС. Освен обективните критерии, които трябваше да изпълним, трябваше да преодолеем не малко исторически предразсъдъци и политически пречки”, посочи Станишев.

Той заяви, че до година и няколко месеца Хърватия ще бъде пълноправен член на ЕС. И след нея тази перспектива ще имат и Черна гора, и Република Сърбия, и Македония. „Ние няма да спрем, докато всички страни от Западните Балкани не станат пълноправни членове на ЕС”, подчерта Станишев.

Последвайте канала на

614 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
джъдж

2012.02.17 | 14:39

2
Странно ,че Станишев не спомена нищо за Турция . Все пак ,до вчера бяха официални коалиционни партньори.
grajdanin

2012.02.17 | 13:36

1
i veche napulno she nae*em zapadnite strani :D

Добави коментар

Водещи новини