Мартин Димитров: Ако големите вериги продават хляба без печалба, ще бъдат ударени малките търговци

  • 20 септември 2018 15:08

  • 3062
  • 4
Мартин Димитров: Ако големите вериги продават хляба без печалба, ще бъдат ударени малките търговци
© Булфото (архив)

Икономистът и бивш депутат Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на определи идеята големите търговски вериги да продават хляба без печалба, за да се омекоти ефектът от повишаването на цените върху потребителите като "меко казано смущаваща и популистка". Пред БНР той заяви, че "извън комунизма нито една друга икономическа теория не казва, че може да има търговци, които да не реализират печалба". 

Димитров вижда рискове за малките търговци от прилагането на подобна мярка: "Ако тази мярка бъде въведена (защото е възможно да се случи), самите вериги могат да видят в тази идея възможност. Могат да решат, че сега това е тяхната възможност да ударят конкуренцията, а именно малките магазинчета, които произвеждат и които продават по-скоро подобни изделия като хляб, да използват ситуацията, че имат разрешението на правителството да продават без печалба, ако щете, защо не и на загуба, за да могат да фалират за известен период от време, всички малки магазинчета, които произвеждат хляб. Това ще е резултатът, а след това, след като фалират, ще има много по-малко конкуренция и резултатът ще бъде още по-голямо поскъпване на хлебните изделия."

Димитров припомни, че България е поканена от Европейската комисия да предоговори цените на природния газ с Русия, а по-ниски цени на природния газ означават по-ниски разходи за производство, съответно по-ниски цени на редица стоки, включително на хляба: "Това в момента може да го направи България. Виждаме обаче, че тя не се е забързала да го направи. Въпреки, че има процедура на Европейската комисия, въпреки че многократно бяхме канени, такова предоговаряне дори не е започнало."

Икономистът посочи като друг фактор цените на бензина и дизела и допълни, че в България транспортът формира всички цени, включително цената на хляба.

"За хората в Литва, Латвия и Естония цената на хляба и други подобни стоки е три пъти по-достъпна в сравнение с българските граждани. Това сравнение е много подходящо, защото в началото на прехода 89-а година балтийските страни бяха в по-тежко икономическо състояние от България. Те в момента имат три пъти по-високи доходи", отбеляза още Димитров.

"Това, което в момента предлага министърът е ляво, популистко и неработещо и ако се приложи за кратък период от време, накрая ще има точно обратният ефект", прогнозира Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3062 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Умник Гюро

2018.09.21 | 01:22

4
На този пишман икономист кой му е дал дипломата?

2018.09.20 | 20:00

3
Този е генератор на глупости.
Кочо

2018.09.20 | 18:03

2
Да го подхванем сега......на бъзик!!!
1

2018.09.20 | 15:32

1
млакни бе БОКЛУК, нали нямаше да има турски поток..

Добави коментар

Водещи новини