Депутатите обсъждат задължителните колани и видеорегистратори в автобусите

  • 14 септември 2018 06:22

  • 1227
  • 4
Депутатите обсъждат задължителните колани и видеорегистратори в автобусите
© Novini.bg

Депутатите обсъждат днес задължителното поставяне на обезопасителни колани и видеорегистратори в автобусите. Предложенията са част от мерките в Закона за пътищата, инициирани след катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души. 

Автобусите трябва да имат задължително колани и технически устройства - видеорегистратори, с които ще се заснема пътната  обстановка и водача по време на движение. Това предвиждат преходните и заключителни разпоредби в Закона за пътищата. Изключението ще важи само за автобусите, които извършват специализиран превоз по маршрут на кратки разстояния до 30 километра, тъй като при тях се  разрешава да има и правостоящи. 

Съгласно разпоредбите, превозвачите ще имат шестмесечен гратисен период за оборудване на автобусите с колани, като след изтичане на срока ще подлежат на санкции. За шофьорите  на автобуси без колани глобата ще е 500 лева, а за транспортната фирма - 3 хиляди лева. При липса на видеорегистратори, фирмите превозвачи ще бъдат глобавани с 1 500 лева. 

В редовния парламентарен контрол ще участват вицепремиерът Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и двама министри - на културата - Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за и на образованието и науката - Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Вчера депутатите окончателно приеха въвеждането на електронните винетки за леките автомобили и тол такса за камионите, на база изминато разстояние.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1227 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.09.15 | 17:12

4
Покрай тая сага с коланите, вече съм убеден, че доста депутати се нуждаят от неделно училище
Търси по име

2018.09.14 | 09:35

3
Не знам какво толкова има да гласуват депутатите като това трябваше много отдавна да бъде прието, а не след поредния инцидент за жалост довел до толкова много жертви. Единственото което трябва да обсъдят е кога да въведът видеорегистратори за всички МПС на пътя, на кой фирмата му ще има права да ги продава, лицензира, профилактира и т.н., за да бъдат изправни и да седнат малко да затегнат издаването на шофьорски книжки.

2018.09.14 | 09:30

2
С колан от София до Бургас... Айде чиба седесарски боклук, попаднали с парите на Цветелина Бориславова в Парламента.
мая

2018.09.14 | 06:47

1
Стига глупости.

Добави коментар

Водещи новини