Министър Вълчев: Ще продължим да намаляваме приема в направленията "Икономика", "Администрация и управление", "Туризъм", "Психология" и "Право"

  • 13 септември 2018 17:55

  • 2919
  • 1
Министър Вълчев: Ще продължим да намаляваме приема в направленията "Икономика", "Администрация и управление", "Туризъм", "Психология" и "Право"
© Булфото (Архив)

Ще продължим да намаляваме приема в университетите в професионалните направления -"Икономика", "Администрация и управление", "Туризъм", "Психология" и "Право", каза министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 на семинар за новата учебна и академична година.

Има професионални направления, в които е достигнат предела, например в специалността "Социология" и затова ще приемаме за обучение между 150 и 200 студенти, заяви образователният министър.

Той коментира, че медицинското ни образование е добро, то е най-скъпото ни висше образование и е в групата на приоритетните професионални направления, защото за него има търсене от страна на бъдещите кандидат-студенти.

През миналата година беше констатирано, че в хуманитарните професионални направления, най-вече при "Филология" и "История", няма нерационално търсене на висше образование от младите хора - заради дипломата или просто да имаш висше образование и да отидеш в големия град, заяви министър Вълчев. Той каза, че са намалели студентите по история и филология, и затова тези направления са станали приоритетни.

Приемът в университетите се увеличава в педагогическите, инженерните, аграрните и в природоматематическите професионални направления, като точно тук са незаетите места във висшите училища, обявени от тях в края на този август, каза министър Вълчев.

Той припомни, че през миналата година имаше близо 90 процента изпълнение на утвърдения план прием във държавните висши училища, като най-голямото неизпълнение е било в приоритетните професионални направления. В частните висши училища изпълнението на приема беше едва на 40 процента, като има частни висши училища с под 10 процента изпълнение на приема.

"Например, за Университета в Перник са утвърдени 300 бройки, а има приети 19 студенти", заяви министър Вълчев. Той каза, че с промени в Закона за висшето образование /ЗВО/ ще се предложи на Министерския съвет и на Народното събрание "общо регулиране на приема в частните висши училища". 

Има увеличение на приема на студенти в приоритетните професионални направления -"Информатика" и "Компютърни системи", но има спад на приема в почти всички инженерни професионални направления, информира образователният министър. По думите му обаче в страната ни в бъдеще ще има недостиг на всички видове инженери - на строителни инженери, на водностроителни, в машиностроенето и на инженери в транспорта. 

През следващия месец ще обсъждаме промените в ЗВО, като ще предложим договори за управление с ректорите на висшите училища, които ще бъдат публични, каза министър Вълчев. Той съобщи, че ще има и промени в акредитацията на университетите и ще се регламентира квота за младите преподаватели. Сега техните заплати са по-ниски от тези на младите учители, каза образователният министър.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2919 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
С.

2018.09.13 | 18:41

1
Г-н Вълчев, успешно опропастявате Висшето ни образование. Гордеем се с Вас. Намалете приемите в направленията "Икономика" и без това сте път да затворите всички работещи предприятие в страната. Администрация също не ни е нужна-бабите по административните постове си седят до умиране там. Туризмът ни е прекрасен - не случайно се водим Алкохолна дестинация номер 1, НО без силна музика, затова намалете и там приема. Съдебна система в страната НЯМА, затова не са Ви нужни и хора обучаващи с в направление "Право" и понеже хората масово полудяват от безумните решения на управляващите естествено, че психолози също не Ви трябват, нали искате да затриете "всичко българско и родно".

Добави коментар

Водещи новини