Румен Радев удостои посланика на Хърватия у нас Лйерка Алайбег с орден „Мадарски конник“ първа степен

  • 11 септември 2018 16:08

  • 1330
  • 0
Румен Радев удостои посланика на Хърватия у нас Лйерка Алайбег с орден „Мадарски конник“ първа степен
© Президентство

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на награди посланика на Република Хърватия у нас Лйерка Алайбег с орден „Мадарски конник“ първа степен. Дипломатът беше удостоена с висшето държавно отличие за нейния принос за задълбочаване на политическото, икономическото и културното сътрудничество между България и Хърватия. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

„В основата на приятелските отношения между България и Хърватия са дълбоките исторически и културни връзки между нашите народи и със своята активна дейност посланик Алайбег даде нов импулс на сътрудничеството на всички нива в двустранните отношения“, заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на по време на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. 

Държавният глава открои усилията на Лйерка Алайбег за разширяване на икономическия обмен, в сферата на образованието, науката и културата. За задълбочаване на партньорството между двете държави допринесе и активизирането на контактите между местните власти, добави Радев, като даде пример с изграждането на мемориални паметници в Загреб и в София на личности от историята на България и Хърватия. 

Нашите общи цели и споделени ценности намират своя израз и в ефективното сътрудничество в рамките на ЕС и НАТО, заяви президентът и припомни пълната подкрепа, която страната ни получи от Хърватия за приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. 

Българският народ и държава са в сърцето ми, а България винаги ще бъде мой втори дом, заяви посланик Лйерка Алайбег и благодари за честта да бъде удостоена с висшето държавно отличие.

Смятам, че беше много важно да работя с младите хора, защото те трябва да се превърнат в символ на нашето сътрудничество и в гаранция за задълбочаването му, каза още посланикът.

Лйерка Алайбег изтъкна значимата роля и отговорността, която България и Хърватия имат в региона и помощта, която те оказват за европейската перспектива на съседните държави. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1330 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини