Емил Радев и Андрей Новаков запознаха Младежи ГЕРБ със законодателната си работа в ЕП

  • 02 септември 2018 15:11

  • 1751
  • 1
Емил Радев и Андрей Новаков запознаха Младежи ГЕРБ със законодателната си работа в ЕП
© Facebook

Европейската сигурност, борбата с двойния стандарт при храните, предизвикателствата в дигиталния свят бяха във фокуса на дискусията на българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков с участниците в Летния университет на МГЕРБ, който се провежда във Варна под мотото „Само истината, не на фалшивите новини“.

Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„Сигурността и миграцията остават основен проблем в Европа поради липсата на единни решения. 70% от мигрантите в ЕС нямат право на убежище, тъй като бягат към Европа по чисто икономически причини. Необходим е ремонт на регламента Дъблин. За нас това е въпрос на справедливост, тъй като полагаме огромни усилия за опазване на външната граница на ЕС и нашата граница е най-добре охраняваната в Съюза”, коментира Емил Радев.

Той изтъкна, че без добра охрана на европейската граница Шенген няма да съществува. „България напълно е покрила изискванията, въпреки че заради вътрешнополитически проблеми на други държави-членки вече пета година не може да получи статут на държава в Шенгенското пространство. Ако искаме европейска солидарност, ако сме против двойните стандарти в ЕС, България трябва да бъде част от Шенген”, категоричен бе евродепутатът.

Емил Радев повдигна и темата за финансовата сигурност, като запозна младежите с мерките, които се предприемат, за да се ограничи прането на пари и използването на възможностите на дигитализацията за финансиране на тероризма.

„Положихме много усилия криптовалутите, банковите сейфове да излязат от анонимност, да направим по-бързо и ефикасно събирането на доказателства в границите на Евросъюза. Предприеха се важни мерки и относно несъстоятелността, така че физическите лица в ЕС ще могат да обявяват фалит”, обясни той, но припомни, че България единствената европейска държава, в която все още има „вечни длъжници”.

„Опитваме се в Европарламента да предложим и адекватни решения във връзка с предизвикателствата, пред които ни изправят иновациите. Това включва и законодателни мерки относно автономните безпилотни автомобили и правната рамка, която касае отговорността за инцидентите с тях и възможността да бъдат използвани за терористични цели”, анонсира евродепутатът.

По време на политическата академия евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков изрази задоволството си от одобрения пилотен проект по програмата за двойния стандарт на храните и напитките, който той разработи в съавторство с колегата си от Варна - евродепутата Емил Радев. ЕК отпусна 1 300 000 евро срещу двойния стандарт на храните и напитките. Средствата са за серия от тестове на храните и за сътрудничество между държавите.

„Програмата е отворена и за потребителски организации. Очаква се от началото на 2019 г. ЕК да започне да я изпълнява. Решението дойде от България и това ме кара да се гордея много“, коментира Новаков.

Той сподели, че обект на двоен стандарт са дори бебешките храни, в които вместо захар се използва глюкозофруктозен сироп. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП запозна младежите и с идеята му да бъде създадена платформа за обезлюдяващите се села. Той илюстрира концепцията, сравнявайки платформата със социална мрежа, насочена към селата.

„Групата, към която се стремим, са българи, живеещи в чужбина – Европа и Америка, които биха желали да живеят в български села, след като се пенсионират, а платформата ще ги информира за всичко случващо се там“, разясни Новаков. Той предизвика интереса на младите хора с предложената от него и одобрена от ЕК нова европейска програма за младежко предприемачество A.L.E.C.O. Името на програмата е вдъхновено от българския писател и пътешественик Алеко Константинов.

Чрез новия инструмент ще се предоставя финансова подкрепа на млади предприемачи от страните-членки на ЕС, за да намерят подходящи компании в САЩ, Канада, Сингапур, Япония, Китай и Южна Корея, в които да трупат опит до 6 месеца. С бюджет до 1 млн. евро трябва да бъдат подкрепени до 200 кандидати от България и цяла Европа.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1751 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.09.02 | 16:03

1
Ама пари ши ме искате ли където искам да бъда член?

Добави коментар

Водещи новини