Първанов: Илинденско-Преображенското въстание е българско

  • 29 август 2018 15:59

  • 1900
  • 4
Първанов: Илинденско-Преображенското въстание е българско
© АБВ

Ние трябва да заявим категорично, че общото между България и Македония е в единното национално съмосъзнание на населението по територията на сегашните две държави. Говоря за българското национално самосъзнание. Единни са националните цели и задачи от средновековието, през възраждането. Не казвам през времето, когато сме били в Османската империя. Говоря за възраждането, когато сме имали единни борби, а не просто цели и задачи, включително и около Илинденско-Преображенското въстание.

Това зави по време на пресконференция основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в. „Ето за това Илинденско-Преображенското въстание е българско. Защото преобладаващата част от населението, участниците, въстаниците, а не само инициаторите, организаторите и ръководителите, всички те имат българско самосъзнание. Тази теза обаче не бива да се тълкува, като опит да внушим нещо на съвременните жители на Битолско, Крушевско или Скопие. Да се самоопределят както си искат. Ние трябва да приемем тяхната различност“, посочи той.

По думите му сега една от основните задачи пред правителството ни е да защити националния интерес на България, запазвайки и развивайки добрите отношения с Македония на базата на пълна яснота по понятието „обща история“. „Много важно е от тук нататък да убедим нашите най-близки приятели от Македония в историческата истина и това може да започне с едно становище, което не търпи отлагане, на споменатата Интердисциплинарна комисия, която да подаде експертната си визия и съответно на правителствено или парламентарно ниво тя да бъде утвърдена и по този начин да затворим възможността за политиците да спекулират“.

„Първата стъпка е да приемем общо разбиране по темата за единната ни история. Българското правителство трябва да влезе в диалог с македонските си колеги, на базата на разработена експертна позиция от БАН и Интердисциплинарната комисия и да постигне това разбиране, че Илинденско-Преображенското въстание, всички събития от периода на възраждането и първите десетилетия от 20 в., са български по своя характер, че македонската държава израства такава от българската нация, от българското казано най-общо. Ако това не стане ще водим всяка година по няколко спора, които могат да затлачат отново отношенията между България и Македония, независимо, че го има договора“, заяви Първанов. По думите му около година след подписването на въпросния договор отново възникват конфликтни точки между двете държави, а македонизма, за който се говореше, че вече е изкоренен всъщност продължава да съществува.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1900 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
dimo

2018.08.31 | 12:18

4
Razdeljaj i vladej,otnovo si otvori mrasnata usta tozi predatel,odi si u Pernik kretene.
Бенчо Бенчев

2018.08.30 | 12:54

3
Моите консултанти, Митьо Очите и Пейко Янков, честно разработиха благотворителния ни бизнес от импорт на "висококачествена паста". Ние издържахме БКП/БСП и Румен Радев години наред, а те за благодарност сега ни изоставиха. Но ние не се сърдим: за червената идея сме готови да внесем още тонове от латиноамериканската паста!

2018.08.30 | 09:47

2
Айде, руската агентура пак тръгна по команда в атака: този път срещу Заев. Целта е референдума да не мине и Македония да не влезе в НАТО. Същите опорни точки днес са и в Труд и без съмнение ще се повторят от други лица. Ако се чудите как сме загубили Македония - ей така, заради подобни индивиди на чужда служба.
опорна точка

2018.08.29 | 16:19

1
Заиграйте на "история" тролчета изроди мои!! На "история" можете да запалите балканите, аа мафиотите не искат спокойни хора. Балъка трябва да е насъскан!!

Добави коментар

Водещи новини