ВМРО отбеляза в Смилево годишнината от Илинденско-Преображенското въстание (снимки)

21 юли 2018 19:44

ВМРО отбеляза в Смилево годишнината от Илинденско-Преображенското въстание (снимки)
© ВМРО
1584 0

Днес пред паметника на Даме Груев в с. Смилево в Македония ВМРО чества 115 години от Илинденско-Преображенското въстание с традиционно шествие в памет на героите от Освободителното движение. Събитието беше почетено от заместник-председателя на ВМРО - БНД Ангел Джамбазки, народните представители от ПГ на Обединени патриоти от квотата на ВМРО - БНД Юлиан Ангелов, Александър Сиди, Борис Вангелов и Калин Поповски, младежката организация на партията и симпатизанти от цяла България, съобщиха от пресцентъра на партията.

На церемонията евродепутатът изнесе реч, в която подчерта важното значение на добросъседските отношения между братските народи. Той подчерта, че такива важни исторически събития трябва да бъдат чествани със съвместни тържества и припомни общото историческо минало, което имаме с братята ни от Македония.

"Отбелязваме избухването на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. Защо го казвам, защото историческата истина е една. Това е едно въстание, което преобразява историята на българската нация, то показва единството на каузата на един въстанал свободен народ, който иска да живее по собствените си правила. Свобода, национално единство и единение. То обединява нас свободните българи, българите от Македония и от Тракия. Тази борба продължава не защото народите ни не са обединени, а защото продължава геополитическата манипулация на историческата истина. Ние признахме конституционното име на Македония и не приемаме някой друг надменно да диктува как да се казва Македония, особено онези от север", каза Ангел Джамбазки.

Депутатът Борис Вангелов се обърна към хората: "Ще ми се да вярвам, че днес героите от Илинден седят от дясно на Отца и с молитва се радват на нашето събиране днес", заяви Вангелов.

Мая Йорданова
1584 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини