Парламентът прие доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2017 г.

  • 19 юли 2018 13:23

  • 845
  • 0
Парламентът прие доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2017 г.
© Булфото

Парламентът прие Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България през 2017 г. От гласувалите 146 народни представители 94 бяха "за", 28 - "против", а 24-ма се въздържаха.

В доклада на Комисия по отбрана се посочва, че с документа се прави отчет на изпълнените задачи и предизвикателствата пред отбранителната политика през 2017 г. Дават се насоки за съсредоточаване на усилията през следващия отчетен период.

Докладът е важен информационен документ, но съдържа и ангажимент за бъдещото осъществяване на политиките в областта на отбраната на страната, който се реализира под контрола на Народното събрание, се посочва в доклада на Комисията по отбрана.

От БСП заявиха, че няма да подкрепят доклада, защото е "нереалистичен и заблуждаващ". Според Николай Цонков Българската армия е изцяло парализирана, тя не е в състояние да изпълнява конституционните си задължения.

От ДПС посочиха, че не подкрепят доклада и ще се въздържат при гласуването. Симеон Симеонов заяви, че от 15 години се чакат модернизационните проекти в армията, които още не са факт. Според него докладът нагледно демонстрира негативните последствия от недалновидната политика в областта на отбраната в последните години. Проблемът с недокомплектът се задълбочава, смята той. По думите му въоръжените сили са силно затруднени в изпълнение на мисиите си. Симеонов посочи, че ГЕРБ и Обединените патриоти носят пълна отговорност за състоянието на сигурността и отбраната.

Председателят на Комисията по отбрана Константин Попов от ГЕРБ заяви, че докладът е коректен, добронамерен, изводите са на място, направленията - правилни. Той отбеляза, че през 2017 г. са проведени 290 учения, което е повече от предходната година. Според Попов критиките на опозицията към доклада означават липса на доверие във военното ръководство и припомни, че документът се пише не от министъра на отбраната.

Докладът е коректен и откровен, всички проблеми са изброени, нищо не е спестено на обществото, заяви Борис Вангелов от ОП. Посочени са и начините, по които проблемите могат да бъдат решени, смята той. Прекрасен документ, който дава снимка на състоянието на армията, каза той.

Министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността отбеляза, че досега не е виждал такъв критичен доклад. Целта му е не да се правим на велики или да приемем нещо формално, посочи той. Трябва да показваме ситуацията в армията, не за да търсим кой е виновен, а да формираме ясна представа какво трябва да се прави в армията, посочи министърът. Не чух нищо градивно в изказванията на опозицията, а само квалификации, посочи той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
845 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини