БСП ще обжалва увеличаването на таксите в административното производство пред Конституционния съд

  • 12 юли 2018 14:03

  • 1339
  • 0
БСП ще обжалва увеличаването на таксите в административното производство пред Конституционния съд
© Пресцентър БСП

БСП ще обжалва увеличаването на таксите в административното производство пред Конституционния съд. Това обяви на брифинг в парламента Явор Божанков от левицата, след като размерът на таксите беше вдигнат драстично с гласувани на второ четене от мнозинството в пленарната зала промени в Административнопроцесуалния кодекс /АПК/.

Увеличаването на таксите е до 900 пъти и няма обективен критерий за юридическите и физическите лица, той е различен, посочи депутатът. Например, за касационна жалба на юридическо лице таксата от 25 лв. става 370 лв. т.е. 14 пъти по-висока, а за обжалване при материален интерес на юридическо лице от 5 лв. - до 4500 лв., което е до 900 пъти увеличение, аргументира се Божанков.

Все пак социалистите смятат, че промени трябва да има, защото до момента таксите са ниски и не покриват разходите, което е проблем за правосъдието.

Ако вземем предвид доходите на българите, които са изключително ниски, можем да твърдим, че това ще ограничи от правосъдие много граждани, коментираха също от левицата. Според тях тревожно е, че таксите се "заковават" в закон, а не в тарифа и така ще могат да се обжалват само пред Конституционния съд.

С това властта отправя ясно съобщение към българските граждани "не ни се мотайте в краката, каквито актове има врастта, ако обичате, недейте да ги обжалвате", смятат от БСП.

Очертава се нетърпимост към жалбоподателите, които проявяват нетърпимост към властта, което е крачка към установяване на тоталитарен режим, заяви Явор Божанков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1339 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини