Министър Захариева ще участва в среща на Берлинския процес по Западните Балкани в Лондон

  • 09 юли 2018 07:24

  • 522
  • 0
Министър Захариева ще участва в среща на Берлинския процес по Западните Балкани в Лондон
© МВнР (архив)

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на заминава за Лондон, където ще вземе участие в ежегодната среща по Западните Балкани на външните министри от страните в Берлинския процес, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Първите дипломати на Великобритания, Австрия, България, Германия, Италия, Словения, Франция и Хърватия ще изслушат шестимата си колеги от Западните Балкани. Всички заедно ще се срещнат с представители на гражданското общество и младежки групи в региона. За срещата е поканена и Полша, която ще бъде домакин на форума през 2019 г., както и представители на ЕС и международните финансови институции. Срещата на външните министри ще бъде последвана от форум на държавните и правителствени ръководители на следващия ден.

Петата годишна среща на Берлинския процес ще се фокусира върху въпросите за преодоляване на младежката безработица, засилване на регионалната свързаност, насърчаване на бизнеса и засилване на сътрудничеството в регионалната сигурност, включително чрез борба с общи заплахи като корупцията, организираната престъпност, трафика на хора и тероризма.

Инициативата Берлински процес бе подета от канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се през 2014 г. По време на последната среща в Триест, в която бе включена и България, бяха одобрени инвестиции на стойност над половин милиард евро, от които 194 млн. евро ще бъдат осигурени от ЕС, а останалата част – от заеми от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, както и чрез национално съфинансиране от страните от Западните Балкани.

Сред одобрените през 2017 г. проекти бяха газовият интерконектор между Сърбия и България, железопътна връзка между страната ни и Република Македония като част от транспортен коридор №8, както и железопътната връзка между България и Сърбия в рамките на европейския коридор №10.

България се превърна в участник в Берлинския процес благодарение на стратегическия ангажимент на правителството към Западните Балкани и организираната от Българското председателство на Съвета на ЕС среща на върха, завършила със Софийските декларация и Дневен ред за Западните Балкани.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
522 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини