Елена Поптодорова: Получи се една заблуда за срещата 16+1, големият интерес на Китай е Европа

  • 07 юли 2018 18:41

  • 7831
  • 10
Елена Поптодорова: Получи се една заблуда за срещата 16+1, големият интерес на Китай е Европа
© Канал 3

Какво да очакваме от срещата между Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975. Какъв е новият световен ред. Каква ще е ролята на Китай на Балканите. Темите коментира в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3 бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

Именно Китай покрай срещата 16+1 попадна във фокуса: „Много е добре, че тази среща се случва у нас. Беше разумно изтеглена у нас веднага след председателството. И Китай се възползва от тази инерция на България след председателството”, обяви Поптодорова.

На Ли Къцян предстои и среща с ЕС. „Това е всъщност голямата среща. И това е подготовка за нея. Направи ми впечатление, че се получи една предварителна заблуда. Добре е, че има такива хубави намерения от китайска страна, но предстои да видим реализацията им. Защо са възможни тези срещи 16+1 – защото много държави попадат извън регулациите на ЕС. Като Сърбия и Босна и Херцеговина, в които има големи китайски инвестиции. На мен ми се струва, че много скоро тези китайски инвестиции ще намалеят”, обясни Поптодорава, като имаше предвид и стремежа на тези страни да влязат в ЕС.

И уточни: „Защото вече има директива на ЕС, която цели именно намаляване на инвазията на Китай”. „Апелът ми е да се гледа реалистично и сериозно какво и доколко може да направим. Защото през този формат Китай иска да навлезе в Европа. Големият интерес е Германия, Франция, Италия. Неслучайно от София Къцян отива при Меркел. Но тя отказа да дойде в София. Естествено е, че се получи това въодушевление, но трябва много внимателно да разчитаме знаците, особено когато става въпрос за източни партньори”, обяви бившият посланик в САЩ.

По темата за търговската война и наложението мита от САЩ към ЕС и Китай тя каза: „Китай разпродава собственостите си в САЩ.  В САЩ има тревога, че Китай и китайски компании крадат технологии. Това, което събира интересите на ЕС и Китай са тези действия на президента Тръмп. И затова споменавам директивата срещу неконтролирано китайско нахлуване. Има общи тревоги между САЩ и Европа от китайско нахлуване. От друга страна има общ интерес между Европа и САЩ срещу американските мита. И пак казвам, че през този формат Китай търси път към Европа”, допълни тя.

Елена Поптодорова е категорична, че никой не може да бъде наясно какво може да се очаква от предстоящата среща между Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975. „Това е въпрос за 1 милион долара. Тръмп прави тази среща в особоне конфигурация и контекст. Първо той ще има тежка среща в Брюксел, където ще става въпрос за пари. После ще се срещне с Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в. И в Лондон ще бъде посрещнат хладно. На Тръмп му трябва нещо, с което трябва да се завърне и това е срещата с Путин. Той със сигурност може да изкара позитиви от тази среща. За него е важно да има среща. Представям си, че той ще седне и просто ще каже – „изтегли се от Сирия”, „изтегли се от Източна Украйна”. И заради добро отношение вярва, че ще му бъде отвърнато положително. Путин вярвам, че е много по-добре подготвен за тази среща. Докато Тръмп влиза просто със своята увереност”, каза още Поптодорава и бе категорична, че „няма сила, която да накара Путин да изтегли руското военно присъствие от Сирия или да бъде противопоставен на Иран.

Последвайте канала на

Novini.bg
7831 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Умник Гюро

2018.07.08 | 13:42

10
Тази крадла до кога ще се прави на телевизионна звезда?
Дуци

2018.07.08 | 08:43

6
ЦЪРВУЛИИИИ ЗАБЛУДЕНИ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ 3 ДЪРЖАВИ ЩЕ УПРАВЛЯВАТ СВЕТА САЩ , РУСИЯ и КИТАЙ , ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е БАЛАСТРА

2018.07.08 | 13:22

9
А ти в коя от трите си?

2018.07.08 | 13:20

8
Китайците са тръгнали на лов за високи технологии, за тях България не представява интерес - евтина работна ръка си имат достатъчно.
Ивандраганов

2018.07.08 | 09:33

7
Тазик крадла разбира и от политика боклук

2018.07.08 | 05:16

5
От крадла - мнение не взимам .

2018.07.08 | 00:53

4
КРАДЛА ПРОСТА

2018.07.07 | 19:10

1
no g-jo todorova obiasnete na premierat na ciganite tce interesa na kitai e kam evropa a ne kam balgaria tce neshto se e zabludil.
!!!!!!!!

2018.07.07 | 20:50

3
е то е ясно че не сме му мечта, но за да стигне до Рим Париж и Берлин ще пропълзи през периферията БГ. А ние каквото отхапем пътьом все е кяр. Купи тютюна, ще направи магистрали и тунели за които ЕС се стиска...малко ли са 1.5млрд за начало? Евро цицийте що не направиха по-вече а само ни тупат по рамото, после викат ама много сте бедни...

2018.07.07 | 20:20

2
защо продължават да дават трибуна на долната крадла,с манталитет на циганка джебчийка

Добави коментар

Водещи новини