Трайков: АСТА не е свещена крава

  • 11 февруари 2012 12:30

  • 1563
  • 6
Трайков: АСТА не е свещена крава
©

Споразумението АСТА не е свещена крава и в момента подписът на страната ни е под условие.

Това заяви в предаването "Седмицата" по Дарик министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко.

По думите му, представителите на ГЕРБ ще гласуват по един и същи начин - и в българския, и в европейския парламент. В коментар на протестите срещу споразумението, които ще се състоят в цяла Европа, включително и у нас, Трайков отговори, че ако нещо не е правилно, то няма да се състои. "Ако нещо може да бъде тълкувано според най-лошите сънища на хората, това няма да стане", така Трайков коментира възможността всяка добра адвокатска кантора да може да осъди приятели, които са си разменили книга по интернет, например.

"Ако бъде предложен приемлив пазарен модел, той трябва да се спазва
. Ако искаш да продадеш за 50 долара нещо на някой, което той може да намери безплатно или приятелят ти, който си го е купил, да ти го даде, то това не е правилно. Ако обаче вместо за 50 долара, то струва 50 цента, повечето хора биха си го купили. Ако има такива пазарни модели, няма ли да е оправдано да се иска тези малки стотинки да бъдат платени", допълни Трайков.

"Всички страни, без изключение, през 2008 г. са дали мандат за преговори по споразумението АСТА", каза още Трайков, който припомни, че тогава управлението е било на тройната коалиция. Европа и САЩ са инициатори на такова споразумение, за да предпазят интелектуалната собственост.

Трайков направи аналогия с парниковите газове - за да се предпази от огромните емисии парникови газове, се правят огромни рестрикции и индустрията се изтегля към останалата част от света. "Тогава емисиите са в Китай и на всичкото отгоре има още емисии, за да може продукцията да се върне в Европа. Това е перверзният ефект от този модел". Подобна е ситуацията и с интелектуалната собственост. "Европа казва: "ние искаме нашите високи стандарти да бъдат и в целия свят. Но ако се окаже, че нещата не са толкова еднозначни, просто няма да бъде ратифицирано".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1563 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Lukis

2012.02.13 | 19:24

6
Once again Poland had to be first in "No ACTA" protest. Bulgarian brothers, remember. Just ask, and we will help you as far as we can. In the name of democracy ant freedom.
Обективен

2012.02.13 | 19:24

5
КОЙ ГЛАСУВА ЗА АКТА В ЕВРОПАРЛАМЕНТА?: На 24 ноември 2010 г. с мнозинство на Европейската народна партия Европейският парламент отхвърля остра резолюция срещу ACTA, внесена от либерали, социалисти, зелени и независими, която във висока степен отговаря на критиките на гражданското общество. След вносителите е българския евродепутат от Групата на либералите и демократите за Европа Метин Казак. Как гласуват българските евродепутати по тази проекторезолюция: Следните евродепутати гласуват против АКТА,като подкрепят критичната резолюция: 9 евродепутати подкрепят критичната резолюция: Станимир Илчев (НДСВ), Антония Първанова (НДСВ), Филиз Хюсменова (ДПС), Метин Казак (ДПС) и Владко Панайотов (ДПС) от групата на либералите; Ивайло Калфин (БСП), Кристиян Вигенин (БСП), Евгени Кирилов (БСП) и Илияна Йотова (БСП) от групата на социалистите; Следните евродепутати гласуват ЗА АКТА,като гласуват против критичната резолюция. Всички те са от ГЕРБ: 6 евродепутати гласуват против критичната резолюция –Андрей Ковачев (ГЕРБ), Емил Стоянов (ГЕРБ), Мария Неделчева (ГЕРБ), Илиана Иванова (ГЕРБ), Владимир Уручев (ГЕРБ), Надежда Нейнски (СДС); НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ - ГЕРБ Е ЗА АКТА! Каквото и да правят сега е не защото са Българи, а щото няма на къде - създават с театър имиджа на Бойко Борисов. Тях нищо друго освен парите не ги интересува

2012.02.13 | 00:31

4
Я да видим аналога на Интернет от 1722 - ок. 1773г. какво пише.Връщам ви около 300г-ни назад,защото писаното тогава важи спълна сила и днес. "Славянобългарска история"-колко от вас са я чели? "Но някои не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език и не се грижат за своя български език, но се учат да четат и говорят по гръцки и се срамуват да се нарекат българи. О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и mрочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе," Ако си знаехме и тачехме историята днес нямаша да има ACTA.
дон пепе

2012.02.13 | 00:19

3
Браво на Обективен имената на ПОДЛЕЦИТЕ гласували са АСТА трябва да се знаят от всички, все пак тия мушмороци в момента са на власт
Time Traweller

2012.02.13 | 00:14

2
ACTA, не, но всички гербарасти СТЕ! И то много свещени крави

2012.02.11 | 13:56

1
http://www.ustream.tv/recorded/20369010

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини