България и Китай ще развиват сътрудничеството си в областта на науката и технологиите

  • 27 юни 2018 14:42

  • 593
  • 0
България и Китай ще развиват сътрудничеството си в областта на науката и технологиите
© Pixabay

Министерският съвет одобри Споразумение между правителството на Република България и правителството на Китайската народна република за сътрудничество в областта на науката и технологиите, съобщи правителствената пресслужба.

Целта на документа е да се улеснят механизмите за провеждане на научно- техническо сътрудничество и на двустранни конкурси за съвместни проекти между български и китайски научни организации.

Основа за научно-техническо сътрудничество между България и Китай към настоящия момент е Спогодбата между Народна република България и Китайската народна република за основните насоки на дългосрочното икономическо и научно-техническо сътрудничество от 1987 г. Целта на изготвеното Споразумение е да актуализира и осъвремени правно-нормативната основа за научно-техническо сътрудничество между двете страни.

По този начин ще се насърчи развитието на съвместни дейности в областта на науката и технологиите между висши училища, изследователски и научни институти от България и Китай.

В споразумението са предвидени областите на двустранно сътрудничество, като тяхното конкретизиране подлежи на допълнително съгласуване между двете страни.

Споразумението между българската и китайската страна ще влезе в сила от датата на подписването му и ще остане валидно за срок от пет години. След изтичането на този срок то ще се подновява автоматично за последващи периоди от пет години, освен ако не бъде прекратено в писмена форма по дипломатически път от всяка страна шест месеца преди изтичането на съответния петгодишен период, посочиха от пресслужбата на кабинета.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
593 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини