Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство между България и Република Македония „отпуши” региона

  • 17 юни 2018 20:19

  • 3875
  • 11
Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство между България и Република Македония „отпуши” региона
©

„Поздравих ги днес и лично със следното пожелание, че наистина оттук нататък е време за приятелство и просперитет в нашия регион! Знаете, че това е 27 годишен спор, който 25 години продължава с посредничеството и под егидата на ООН! Има още работа, предстои ратификация от парламентите и референдум в Македония за изменение на конституцията, но съм убедена, че това ще даде възможност и ще доведе до започване на преговорите за членство на Република Македония в края на този месец!”.

Това коментира външният ни министър Екатерия Захариева пред Канал 3, коментирайки актуални политически теми и подписването на договора между Гърция и Македония за името й.

По думите й това е един много добър ден за Балканите и за нашата страна също.

Според нея би трябвало следващата седмица македонският парламент да ратифицира този договор. След това гръцкият външен министър ще информира ЕС, че Гърция няма нищо против Македония да започне преговори за членство. На 26-ти юли има заседание на Съвет общи въпроси, който ще разглежда целия пакет „Разширяване”, така че това е датата до която трябва да се случи ратификацията, за да започнат преговорите за членство на Република Македония. След това на 29-ти и 30-ти лидерите на ЕС би трябвало да потвърдят решението на Съвет общи въпроси. „Моят призив в Република Македония на театъра, след това и на концерта беше – наистина няма време! Не че притискам, не че искам да се месим, но този спор продължава вече 27 години и не виждам какво добро за Република Македония е донесло това безконечно отлагане на решаване на въпроса!”, категорична бе Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Аз бих казала, може да звучи малко самонадеяно, но че този договор „отпуши” целия регион – договорът между Република България и Република Македония! Той показа, че когато има храброст, когато има смелост, когато има добронамереност, можем и на Балканите да решаваме проблемите си сами и да работим заедно за общо бъдеще”, каза тя.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на обясни, че е чула странни изявления, включително и от президента Радев, че има разлика между нашия договор и този между Република Македония и Гърция. Тя продължи, че такива разлики наистина има, но нашият договор е правен със съвсем друга цел – да заявим, че не желаем да се изкривява и да се краде нашето минало. Ние нямаме проблем македонците да градят нова идентичност, но не и за наша сметка, не и за сметка на изкривяване на общоизвестни и доказани исторически факти. А що се отнася до договора между Република Македония и Гърция, там поне на две места има клаузи, които гарантират, че няма да има териториални претенции заради новото име, че той не е насочен срещу трети държави и подписването му не води до неприлагането на договори, които вече са подписани и са влезли в сила.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3875 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2018.06.18 | 07:37

11
проста фитка
гост

2018.06.18 | 07:21

10
На тая очилата са най интелектуалната част.......

2018.06.17 | 21:59

4
Това е началото на нова Балканска Война!!!!!!!!!!!!!!!!!

2018.06.18 | 00:30

9
Ами всичко имаме. Факт! А ти нямаш елементарна езикова култура!

2018.06.17 | 22:18

5
пак ще ви ограбят, защото сте много богати

2018.06.18 | 00:28

8
Не знам откъде е това огромно самочувствие, след като договорът с Македония не е довел до никакви реални резултати за България. И какво като България първа е признала Македония с това и име? Самото преименуване не ни налага отказ от претенции към новото име.
Захариева ни предаде! Тя е соросоид.

2018.06.17 | 23:59

7
Цялата държава разбра, че сами се отказахме от спора за собственото си наследство и род. Тя за отпушвания говори! Що за наглост?
Иво

2018.06.17 | 21:56

3
Ами тагава защо имам чувството, че по този начин съвсем и окончателно се отказахме от тази родна земя и територия?

2018.06.17 | 22:21

6
Иво,послушай това което знам от роднини и им вярвам!Тогава е били като сега с циганите.Който къде е намирал подходящо място се е заселвал в тази част на балканите .Било е Война и кой го брига за имот паспорт гражданство и тн.Важното е да се преживее пустата война и последствията!Но ,сега от това се прави изгода противопостяване омраза и какво ли не!Започна го един измамник ББ и тези ще го погубят!
РОБОТ

2018.06.17 | 21:25

2
Толкова тъпа министърка сме нямали никога! Тъпа и продажна, служи на чужди интереси не на българските!СРАМ
ii

2018.06.17 | 21:10

1
И как го разбра?

Добави коментар

Водещи новини