Бойко Борисов ще се срещне днес с министър-председателя на Палестина Рами Хамдала

  • 14 юни 2018 07:04

  • 2153
  • 3
Бойко Борисов ще се срещне днес с министър-председателя на Палестина Рами Хамдала
© Булфото/Архив

Премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г ще се срещне днес с министър-председателя на Палестина Рами Хамдала. С тази среща завършва тридневното посещение на българския премиер в Израел.

Делегацията за посещението в Палестина, освен българският премиер, са още вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009, ръководителят на Дипломатическото представителство на България в Палестина Александър Савов, началникът на политическия кабинет на министър-председателя Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

България поддържа официални връзки с ООП, която е призната за законен представител на палестинския народ, от февруари 1973 г. Организацията открива свое бюро в София през 1974 г. През ноември 1988 г. българското правителство признава с декларация обявената от ООП Държава Палестина. През декември същата година е подписан протокол с ООП, съгласно който палестинското представителство в София получава статут на посолство, припомня правителствената пресслужба.

Между България и Палестинската власт не са осъществявани официални контакти от създаването й до 18 януари 2000 г., когато президентът Петър Стоянов се среща с председателя на Палестинската власт Ясер Арафат във Витлеем. При посещението на президента Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в през 2008 г. в Рамала е открито Дипломатическо представителство на България.

През януари 2010 г. премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г посети палестинските територии и се срещна с президента Махмуд Абас и с министър-председателя Салям Фаяд. Посещението бе първо по рода си в контактите и бе оценено като значимо и за двете страни.

След него са активизирани двустранните политически отношения, осъществени са визити на различни политически нива и са подписани двустранни документи за сътрудничество.

Потенциалът на двустранните отношения все още не се използва достатъчно добре, въпреки периодично провежданите консултации за активизиране и прагматизиране на сътрудничеството.

Българската статистика предоставя данни за българския износ за Палестина от 2007 г. насам, като в стойностно изражение той остава незначителен. Най-висока стойност българският експорт бележи през 2015 г., когато достига 1,2 млн. щатски долара, посочват от пресслужбата на кабинета.

През 2017 г. българският износ се формира основно от минерални и газирани води, хлебарски, тестени, сладкарски и бисквитени продукти, препарати за поддържане на косата, килими и други подови настилки от текстилни материали, и др. От началото на тази година водещи позиции в износа на България за Палестина заемат шоколадът и други хранителни продукти, съдържащи шоколад, минералните и газирани води, пури, пурети и цигари. През 2017 г. вносът от Палестина възлиза на 2000 щатски долара и се формира основно от обувки с външни ходила от каучук, пластмаси и др.

Палестинската страна проявява интерес към осъществяване на контакти с български фирми в областта на строителството, фармацевтиката, машиностроенето, хранително-вкусовата и тютюно-преработвателната промишленост, производството на електроматериали и електротехника за битови и индустриални нужди и др.

Над 5 000 палестински граждани са завършили висшето си образование у нас. Много от тях заемат важни постове в палестинската администрация. В момента в български висши училища се обучават 20 палестински студенти и 1 докторант.

На 3 март 2005 г. в Рамала е учредено Палестинско-българско дружество за приятелство. В него членуват около 100 души, повечето от които са завършили образованието си в България. На 28 ноември 2006 г. в София е учредено Дружество за българо-палестинско приятелство и сътрудничество.

Страната ни отпуска средства за палестинските бежанци основно по линия на Агенцията за бежанците към ООН (UNRWA). От 2012 г. насам за UNRWA България е предоставила 320 000 лв. за палестинските бежанци от Сирия. Редовната вноска, която страната ни ще продължи да отпуска, е регламентирана в размер на 50 000 евро годишно.

По време на Международната донорска конференция за Палестинската държава през 2007 г. в Париж от българска страна е поет ангажимент за предоставяне на безвъзмездна помощ под формата на обучение в Академията на МВР на представители на палестинската полиция и сили за сигурност. До момента са проведени два курса на обучение. Палестинската страна дава висока оценка за обучението, като изтъква, че обучените в България служители са получили най-високи оценки за своите постижения в сравнение с обучаваните в други европейски държави.

През 2009 г. България участва в Международната донорска конференция в Шарм ал-Шейх за възстановяването на Газа и се присъедини към международните усилия за оказване на хуманитарна помощ на палестинското население със 100 000 евро. Средствата бяха използвани за покриване на спешни нужди на населението в областта на здравеопазването. БЧК отдели и изпрати 7000 долара свои средства за бедстващото население в Ивицата Газа. Средствата бяха предназначени за Палестинския Червен полумесец за оказване на болнична и спешна медицинска помощ на пострадалите.

В момента на палестинските територии пребиват около 100 български граждани, основно от смесени бракове.

Последвайте канала на

БТА
2153 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
стефан

2018.06.14 | 07:57

3
Така и не се рабра поради каква причина г-н Борисов отиде в Близкия исток ?!Може би ще застане пред НС и ще даде отчет/което е малко вероятно/ или най-малко председателя на комисията по външна политика да беше ни "осветлил" по случая?!
Бакъря

2018.06.14 | 07:54

2
Велик майстор....на словореда!

2018.06.14 | 07:44

1
Този идиот съвсем се взе на сериозно в ролята месия но за жалост никой не му обръща внимание защото е безгласна буква. Извън пределите на на България на никой не му пука за тази мижитурка.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини