Министър Петкова: Енергийната свързаност е основен наш приоритет

  • 23 май 2018 12:40

  • 1030
  • 1
Министър Петкова: Енергийната свързаност е основен наш приоритет
© Булфото (Архив)

Сътрудничеството в областта на енергетиката и туризма е от изключително значение за държавите попадащи в обхвата на Дунавската стратегия. Енергийната свързаност е залегнала като приоритет както в програма за управление на настоящето правителство, така и в днешния ред на първото българско председателство на Съвета на ЕС. Безспорно е значението на енергийната свързаност в региона на Югоизточна Европа – гарантиране на енергийна сигурност и непрекъснатост на доставките.

Това каза енергийният министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по на откриването на международна конференция за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Съвместно с министъра на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard те откриха съвместния форум за Дунавската стратегия, който е част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС. В дискусията се включи и съветник в енергийната дирекция в Европейската комисия проф. Самуеле Фурфари, който също потвърди важността и ясната свързаност и възможности за развитие на потенциала между двата ресора.

Сред темите на конференцията са и възможностите и механизмите за осигуряване на необходимата енергийна свързаност в Дунавския регион, така и развитието на нисковъглеродна икономика в дългосрочен план, с която енергийната ефективност и използването на възобновяема енергия са и още една предпоставка за устойчиво развитие на туризма в региона.

Като пример за изпълнение на целите на Дунавската стратегия Петкова посочи въведения в експлоатация първи интерконектор в края на 2016-та година – този между България и Румъния. Тя подчерта, че страната ни продължава последователно да работи и за изграждане на междусистемните газови връзки на България със Сърбия и Гърция, както и за реализацията на концепцията за европейски газоразпределителен център „Балкан“.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1030 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
????

2018.05.23 | 19:19

1
Другарко Петкова,КЪДЕ е МЯСТОТО в този ПРИОРИТЕТ на ПАПКИТЕ,които написахте от проведеното РАЗСЛЕДВАНЕ за "Белене" ,преди да станете "министър"? КЪДЕ са ПЛАТЕНИТЕ "реактори",ВИДЯХТЕ ли ги,ПИПНАХТЕ ли ги????

Добави коментар

Водещи новини