От БСП настояват за промяна на проекта за Национална здравна карта

  • 14 май 2018 21:51

  • 2011
  • 1
От БСП настояват за промяна на проекта за Национална здравна карта
© Пресцентър БСП

От ПГ на БСП настояват за промяна на проекта за Национална здравна карта, съобщи във Велико Търново проф. Георги Михайлов, член на парламентарната комисия по здравеопазване.

Според него представеният през миналата седмица проект трябва да се преработи, а предложенията да бъдат обсъдени от представители на професионалните общности.

За народните представители от БСП е недопустимо в представения проект за Национална здравна карта да се предвижда закриване на 6000 болнични легла, защото това може да доведе до сериозна ситуация в началото на лятото с болници, които в момента имат финансови проблеми, коментира проф. Михайлов.

Той заяви, че не са ясни принципите, върху които стъпва проектът за здравна карта, не са откроени демографските, географските и болестните специфики в отделните региони.

Българското здравеопазване изостава от високотехнологичните и водещи стандарти, които се прилагат по света, а болниците с високо качество на лечението, което гарантира бърза реакция, са концентрирани в големите градове, смята проф. Михайлов. По думите му новият проект трябва да защитава областните, общинските и университетските болници, а финансирането трябва да се увеличи.

От БСП цитираха данни, според които публичните средства за здравеопазване у нас са в размер на около 5 милиарда лева, но поне още 4 милиарда лева влизат в системата чрез доплащане от страна на пациентите, без за това да има регламент. От партията са разработили модел на финансиране на българското здравеопазване, който е различен от сегашната система.

Според депутатите от БСП сегашното финансиране, базирано на клиничните пътеки и болници, които са търговски дружества, с ниско заплащане на медицинските специалисти е дълбоко порочно. Моделът, който работната група от професионалисти в партията е разработила, ще бъде представен на разширен Национален съвет на БСП до края на юни, посочи народният представител Весела Лечева, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2011 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини