Комисия в ЕП подкрепи членството на България и Румъния в Шенген

  • 26 април 2018 15:03

  • 1026
  • 4
Комисия в ЕП подкрепи членството на България и Румъния в Шенген
© Novini.bg

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент прие вчера с голямо мнозинство Годишния доклад за функционирането на Шенгенското пространство.

Окончателният доклад включва изменения, внесени от българските евродепутати Филиз Хюсменова (ДПС-АЛДЕ), Емил Радев (ГЕРБ-ЕНП) и Сергей Станишев (БСП-СД), призоваващи за незабавното присъединяване на България и Румъния към Шенген, съобщи пресцентърът на ПП ГЕРБ.

В доклада се подчертава, че прилагането на Шенгенското законодателство във всички държави-членки, които са изпълнили техническите критерии за присъединяване, води до по-силна и координирана правна рамка. Освен това се припомня, че готовността на България и Румъния да се присъединят към Шенген, е заявявана многократно от Европейската комисия, включително от председателя Жан Клод Юнкер в речта му "За състоянието на Съюза" от 2017г., в резолюция на Европейския парламент от 2011 г., както и в редица заключения на Съвета. Затова парламентарната комисия настоява Съветът да вземе положително решение за присъединяване на България и Румъния към Шенген колкото може по-скоро.

Филиз Хюсменова, зам.-председател на групата на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент и ръководител на българската делегация към АЛДЕ, приветства приетия доклад. "За пореден път Европейският парламент ясно заяви своята подкрепа за присъединяването на България и Румъния към Шенген. Това ще допринесе не само за приемането най-накрая на двете страни като равноправни членки на ЕС, но и ще гарантира европейската сигурност и сигурността на европейските външни граници.", заяви тя.

Емил Радев от групата на Европейската народна партия също подчерта значението на този доклад. "От седем години Европейската комисия и Европейският парламент постоянно подкрепят България и Румъния за Шенген. Изпълнението на единствените изисквани критерии за присъединяване - нещо, което направихме още преди седем години, следва да е единственото условие за разширяване, и е недопустимо тяхното променяне за нас само заради вътрешнополитически причини. Правилата трябва да са еднакви за всички!", коментира евродепутатът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1026 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.04.26 | 23:35

4
Да, ама не. Явно не са еднакви за всички. И какво е посланието, че първо трябва да прием евро-гейските ценностти в пълната им цялост, а да не забравяме Истан-джендърската конвенция, и нея трябва примете, пък тогава може и да си помислим....
ИВО

2018.04.26 | 21:36

3
Чудесно ,ама НЯКОЯ държава , знаели за това??? Щото май само една стига да е против.А?
mp

2018.04.26 | 21:36

2
komisiata ne ep podkrepiala balgari i rumania za clenstvoto koeto ne oznacava nishto i az podkrepiam baier munkhen no te padat.
mp

2018.04.26 | 21:36

1
a kak gi podkrepia sas paterici li.

Добави коментар

Водещи новини