Парламентът прие промени в актовете за създаване на висши военни училища

  • 25 април 2018 13:11

  • 1018
  • 0
Парламентът прие промени в актовете за създаване на висши военни училища
© Novini.bg

Парламентът приведе актовете за създаване на Военната академия "Георги Стойков Раковски" и на Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" в съответствие със Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и Закона за висшето образование.

Промените са относно предмета на дейност, функциите на министъра на отбраната и на органите за управление, както и относно назначаването на началника на Военната академия и на висшите военни училища.

Осигурява се възможност, освен курсанти, да се провежда обучение и на военнослужещи за придобиване на образователно-квалификационна степен "бакалавър", специализирано обучение на служители от други министерства и ведомства.

Уточнено е, че министърът на отбраната представя в Министерския съвет предложение за броя на приеманите слушатели във Военната академия и на курсанти и военнослужещи във висшите училища.

Въвеждат се допълнения, свързани с упражняване на правомощията и назначаването на началник на Военната академия и висшите военни училища, като се предвижда възможност ректорът да бъде хабилитирано лице в съответствие със Закона за развитието на академичния състав в Република България и Закона за висшето образование.

Последвайте канала на

БТА
1018 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини