Воля: Новият закон за частната охранителна дейност трябва да се преработи

  • 17 април 2018 12:52

  • 1135
  • 1
Воля: Новият закон за частната охранителна дейност трябва да се преработи
©

Новият закон за частната охранителна дейност трябва да се преработи.

Това пише в официалната позиция на ПП Воля по темата.

„Новият закон за частната охранителна дейност налага множество ограничения и документална тежест, много излишна бюрокрация както на фирмите, така и на лицата, ползващи такива услуги – а в страната те са десетки хиляди“, пише в изявлението на партията до медиите.

Според представителите на партията има много неясни изисквания, неспазването на които води до огромни глоби и отнемане на лицензи.

Опитите грешките да се оправят с наредби, няма да дадат желания резултат. Законът трябва да се върне в пленарна зала и да се ремонтира, смята партията.

Воля заявява още, че законодателят трябва да се вслуша в забележките на специалистите от бранша, който с право реагира.

„Многократно се завишава броят на документите при сключване и изпълнение на договори, като всичко се прави в писмен вид, на хартия, вместо да се предвидят възможностите на новите технологии. Това е връщане назад. Нарушават се много основни права, както на гражданите така и на фирмите, дадени им от Конституцията и от други закони. На практика „неудобна“ фирма може много лесно да бъде притисната, като й бъдат наложени огромни глоби и отнет лицензът за незначителни нарушения“, посочва се още в позицията.

Според Воля се забранява работата с подизпълнители, като това е намеса в търговски отношения.

„Тази мярка създава предпоставка за липсата на охранителни услуги в малките населени места, което неминуемо ще завиши престъпността в тези райони. От охранителите се изисква минимум средно образование. Подобна мярка ще доведе до уволнението на хиляди служители“, категорични са от Воля.

В позицията се допълва, че в момента в страната има огромна криза за кадри. От друга страна има охранителни дейности, за които не е нужно средно образование, но законът не прави разлика.

„Предвидено е при започване на работа, всеки един охранител да отиде на задължително обучение в продължение на повече от 5 месеца по 8 часа на ден –общо 600-900 часа, което ще му струва 1000 лева. Имайки предвид, че в бранша работят над 200 000 души, голяма част от тях на минимална заплата, за тях ще бъде непосилно да отсъстват толкова време от работа и да отделят 1000 лв. за обучение. За сравнение: в стария закон това обучение е било по програма минимум – 50 часа“, смятат от партията.

Друго, което трябва да се поправи, е изискването от охранителите на физически лица да описват и съхраняват информацията за всеки един маршрут, където са ходили. Това създава предпоставка за злоупотреба с такава информация и за нарушаване на човешките права.

„Ние от ВОЛЯ винаги сме казвали, че всеки закон трябва да бъде достатъчно ясен и лесно приложим, без да се налага да бъде допълван с наредби или многократно поправян. За да не се стига до подобни ситуации, предлагаме всяка законодателна инициатива първо да минава на обществено обсъждане и едва след това да влиза в НС“, сочи още текстът.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1135 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Веселин Василев

2018.04.17 | 13:17

1
Парламентът се хвали с купчина приети закони , които след това трябва да се преработват.

Добави коментар

Водещи новини