Еврокомисар: България има възлова роля по механизма за гражданска защита в Европа (видео)

  • 12 април 2018 10:20

  • 3628
  • 1
Еврокомисар: България има възлова роля по механизма за гражданска защита в Европа (видео)
© Novini.bg

С българския министър-председател споделяме общо виждане, че наш дълг е да осигурим по-добра защита на европейските граждани. Акцентът в това отношение е Европа да може да реагира бързо и ефективно и това ще става чрез спасителните операции, каза на пресконференция след среща с Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г европейският комисар по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис, предаде репортер на Novini.bg

С този нов план на Европейския съюз намерението е да се повише способността на Съюза за реакция. С новия механизъм намерението ни е държавите членки да могат изцяло да използват възможностите си за справяне с тези ситуации. Също така с този нов механизъм сме заложили финансови средства и средства за управление, които да са в помощ на държавите членки. Този нов капацитет е предназначен да е в допълнение, а не да замести капацитета на държавите членки, обясни Стилианидис.

Подчертах пред министър-председателя Борисов, че България вече играе възлова роля по механизма за гражданска защита в Европа. Това важи за всички области на възникнали бедствия – горски пожари, наводнения и т.н. България винаги е била на първа линия при предоставянето на помощ - например на Гърция, Турция и Черна гора.Това е доказателство на практика за реалната солидарност, която  съществува в Европейския съюз, когато трябва да се предприемат действия. България играе възлова роля по време на председателството си за  възможно най-бързото развитие за това предложение за политика. Трябва да направим всичко възможно да бъде въведена новата система, защото следващото бедствие може би вече ни дебне, каза още еврокомисарят.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3628 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.12 | 11:09

1
Осен седесарските кypви и педери да застанат по гол задник по границата с Турция няма как иначе да спрем рязаните.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини