Меглена Кунева влиза в битката за Дондуков 2

  • 06 юни 2011 07:06

  • 1350
  • 1
Меглена Кунева влиза в битката за Дондуков 2
© Булфото

Инициативен комитет за издигането на Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 като независим кандидат за президент на Република България ще обяви официално кандидатурата й  в рамките на среща в зала „Александър“ на столичния хотел „Радисън“ от 12.00 часа.

Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 ще представи мотивите си за включване в президентските избори, както и принципите и посланията на кампанията си. Членовете на инициативния комитет ще обявят пред гостите аргументите си за подкрепа на Кунева. Поканени са представители на гражданското общество, неправителствени организации, браншови и професионални гилдии, журналисти и общественици.

Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22, която на 22 юни ще навърши 54 години, беше първият български еврокомисар и първият комисар с ресор "Защита правата на потребителите" в Европейската комисия.

Магистър е по право. Завършила е Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1981 г., а през 1984 г. получава научната степен "доктор на юридическите науки".  Специализирала е през 1995 г. и през 1999-2000 г. "Международни отношения и международно екологично право" в университета "Джорджтаун", Вашингтон, САЩ, а през 1996 г. - екологично право в Оксфорд, Великобритания.

През 1988-1989 г. е била асистент в Юридическия факултет на СУ, а в периода 1987-1991 г. е работила като редактор и водещ в програма "Хр. Ботев" на Българското национално радио.

Като старши правен съветник в Министерския съвет през периода 1991-2001 г. е участвала в изготвянето на законопроекти в областта на околната среда, достъпа до информация, вещното право и др.

Името й стана известно, когато Симеон Сакскобургготски я включи на избираемо място в листите на кандидатите за народни представители през 2001 г. За депутат от листата на НДСВ беше избрана и през 2005 г. През 2001 г. бе определена за главен преговарящ на Република България с Европейския съюз, а през 2002 г. бе избрана за министър по европейските въпроси.

Беше номинирана от правителството на тройната коалция с премиер Сергей Станишев и на 12 декември 2006 г. Европейският парламент одобри кандидатурата й за еврокомисар по защита правата на потребителите. През 2008 г. Кунева получи наградата на European Agenda за комисар на годината и на изданието European Voice за европеец на годината.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1350 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
независим избирател от гр. Харманли

2011.06.07 | 14:25

1
Меглена Кунева е в много сложна и дискретна зависимост от някои европейски структури,чрез които тя успя да лиши България от няколко важни квоти и съдействува за затва- рянето на 2-та блока на АЕЦ Козлодуй.Тя никога не е за- щитавала истински нашите интереси,затова като прези- дент въобще няма да бъде полезна за България !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини