Борисов казал на Ердоган, че думите му за Кърджали са неприемливи

  • 27 март 2018 08:37

  • 8262
  • 7
Борисов казал на Ердоган, че думите му за Кърджали са неприемливи
© БНТ

Срещата във Варна разчупи едни ледове, които много отдавна задържат отношенията между Европейския съюз и Турция. Това каза в сутрешния блок на БНТ Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св., началник на кабинета на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

С тази среща се поставя началото на един процес на по-силно сътрудничество между Европейския съюз и Турция. Това е формата, в която оттук нататък ще се развиват отношенията. Предложихме до края на българското председателство да има отново такава среща, защото решаването на проблемите не може да бъде отлагано. Общо беше разбирането, че такава среща трябва да има скоро, заяви Бъчварова.

Тезата на Ердоган за военната операция в Африн беше, че турската страна прави всичко възможно да гарантира собствената си сигурност, собствените си граници и да помогне на бежанците да се върнат по родните си места. Тази мисия беше представена като мисия с хуманитарен характер и европейските лидери бяха поканени да работят в тази посока. Имаше много ясни позиции кои са темите, по които няма съгласие с турската страна и много настойчиво искане да бъдат подобрени отношенията с европейските страни, коментира началникът на кабинета на министър-председателя.

Имаше тон на взаимно уважение и ясно представяне на позициите. Мисля, че този тон да бъде урок и за българските политици, добави тя.

Тя уточни, че по време срещата на четири очи между Борисов и Ердоган са обсъдени широк кръг двустранни теми, които не са решени досега. Договорено е въпросът за обезщетенията за тракийските бежанци да бъде решен от смесена комисия. Поставена е била и темата за изказването на турския президент по отношение на Кърджали и му е било обяснено, че това е неприемливо за българската страна. Българският премиер е получил уверение, че това не е рефериране към реални граници. Ситуацията на Балканите е такава, че всяка страна има малцинства в съседни държави, обясни Бъчварова.

Със срещата във Варна България утвърди позицията си на лидер на европейската политика, на задаване на тона. Това ще стане ясно накрая на българското председателство – полагат се много усилия и това не остава незабелязано от европейските ни партньори. Трябва да търсим консенсус, да търсим общите решения, за да вървим напред, каза още Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св..

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8262 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2018.03.27 | 20:46

7
Тъпаци !!!! Защо си мислите че някой разумен човек ви вярва?
дуци

2018.03.27 | 20:46

6
БЪЧВАРОВА ТИ КАТО ЧЕ ЛИ СИ СВИДЕТЕЛКА НА РАЗГОВОРА НА ЕРДОГАН И БОКО , СТИГА ЛЪГА И МАЗА ,НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА ЦЪРВУЛИ ТАКИВА
В е л и к и я

2018.03.27 | 20:01

5
Срещата е добра само от гледна точка на това че Европа затвърди мнението си за Ердоган ... !
гошо

2018.03.27 | 20:00

4
Отдавна никой не ви вярва и на дума.Когато и да ви светнем лампата вие от ГРОП крадете,лъжете и предавате националните интереси.Вие сте болест,ЧУМА.

2018.03.27 | 16:20

3
Казал му е колкото Радев каза нещо на руския патриарх...

2018.03.27 | 16:20

2
Говореха ли за най- плодородната земя в Добруджа която Турция ще купува хиляди декари ??????

2018.03.27 | 11:28

1
ONLY IN HIS DREAMS BABY

Добави коментар

Водещи новини