Екатерина Захариева се срещна с Абделкадер Месахел

  • 23 март 2018 14:37

  • 927
  • 2
Екатерина Захариева се срещна с Абделкадер Месахел
© МВнР, пресцентър

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се срещна днес в София с колегата си от Алжирската народна и демократична Република Абделкадер Месахел. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Това е първото посещение на алжирски външен министър у нас за последните 34 години.

По време на разговорите двамата първи дипломати се обединиха около мнението, че пропуснатите през последните години възможности за сътрудничество между България и Алжир в областта на икономиката, туризма, културата и образованието трябва да бъдат компенсирани и начертаха конкретни стъпки, чрез които да бъде развиван неизползвания потенциал.

Възраждането на търговско-икономическите отношения с Алжир е от приоритетно значение за България. Първият ни дипломат подчерта, че българският бизнес е способен да помогне на Алжир в амбицията им за диверсификация на икономиката. Според Захариева България има сериозен капацитет в сфери като енергетиката, възобновяемите източници, водните ресурси, земеделието, високотехнологичните отрасли и др., който може да сподели с алжирските си партньори.

„Паралелно с желанието, което изразихме за активизиране на политическите контакти, ще работим и за намирането на конкретни форми за сътрудничество, които да стимулират както интереса на бизнеса от двете страни, така и на гражданите“, заяви министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на на съвместната пресконференция след срещата.

Алжирският народ познава добре България заради отличната работа на хилядите български специалисти от различни сфери на икономиката, които са работили в страната. С България е тясно свързано и национално освободителното движение на Алжир. Един от неговите герои е покойният български капитан Васил Вълчанов. Това заяви алжирският първи дипломат пред своя домакин.

Министър Месахел изтъкна още, че сред познатите и обичани в страната му българи се нареждат и имената на режисьори, художници и лекари. По време на срещата той отбеляза и голямата роля на България и българското образование за създаването алжирски специалисти в областта на инженерните науки и медицината.

По време на срещата си двамата външни министри обсъдиха и актуални теми от международния дневен ред. В контекста на глобалните предизвикателства фокус на разговорите им бяха миграцията и борбата с тероризма. Захариева изтъкна ролята на Алжир и усилията на страната за укрепването на сигурността на африканския континент. Държавите от Средиземноморието са ключов партньор на ЕС в сферата на сигурността и по-конкретно по въпросите на граничния контрол, борбата с тероризма и радикализацията, и с трафика на оръжие.

„Приносът на Алжир в тази мисия е безценен и не случайно сте си спечелили прозвището „Мистър Африка“. Само за 20 години Алжир е успял да се справи с тероризма на територията на страната и днес е сред най-сигурните държави. Европа трябва да слуша и да се консултира с държави като Алжир“, допълни вицепремиерът. Захариева отбеляза още, че България стана една от 4-те европейски страни, която стана коспонсор на приетата през ноември резолюция на Общото събрание на ООН, с която беше прието предложението на Алжир за създаването на инициативата „Да живеем в мир заедно“. „Радостна съм, че именно по време на Българското председателство, на 16 май т.г., ще бъде отпразнуван и първият международен ден свързан с нея“, допълни тя.

Захариева и Месахел подписаха днес три двустранни споразумения - за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване на притежателите на дипломатически и служебни паспорти, за разбирателство между Дипломатическия институт към министъра на външните работи на Република България и Института по дипломация и международни отношения на Алжирската демократична и народна република и Меморандум за разбирателство в областта на архивите.

„С моя алжирски колега днес обсъдихме актуализирането на съществуващата между нашите страни договорно-правна рамка. Разбрахме се да изработим и конкретна пътна карта с ясни цели и приоритети, за да гарантираме изпълнението им на практика“, допълни Захариева.

Тя обясни, че през есента ще бъдат проведени политически консултации с министрите на компетентните ведомства и експерти, които да изработят ясен план за реализирането на двустранното сътрудничество.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
927 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.03.23 | 18:39

2
Най скапания министър от прехода насам !!!!!

2018.03.23 | 18:39

1
КАТЯ ДУДУКА

Добави коментар

Водещи новини