Само 17 души, жертви на трафик, получават помощ

  • 21 март 2018 14:51

  • 698
  • 0
Само 17 души, жертви на трафик, получават помощ
© Pixabay

17 души получават медицинска, психологическа, правна и социална подкрепа от структурите на Националната комисия за борба с трафика на хора. Това стана ясно при приемането на Националната програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2018 г., съобщиха от Министерския съвет.

Капацитетът за настаняване на лица в центровете във Варна, в Бургас и в София е за 26 пълнолетни и 10 деца. През настоящата година продължава работата за преодоляване на последиците от престъплението чрез прилагането на Националния механизъм за насочване и чрез предоставяне на цялостна подкрепа и защита за жертвите на трафик в приютите.

Освен помощ за справяне и възстановяване от кризата, жертвите получават и психо-социална подкрепа за реинтеграция в обществото. Нова инициатива в тази насока е предложената от Агенцията по заетостта дейност за включване на лица, жертви на трафик, в програми и мерки за обучение и заетост.

През 2018 г. се очаква да станат ясни резултатите от работата на първата профилирана услуга за деца, жертви на трафик - кризисният център в София. Работи се в посока образователно включване на децата и изграждане на връзки със семействата, когато това е в интерес на децата. Като приоритет в Националната програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите отново е записана превенцията. Документът се изготвя ежегодно в изпълнение на Националната стратегия за борба с трафика на хора 2017-2021 г.

В него има оперативни мерки, съобразени с актуалните тенденции за противодействие на това тежко престъпление. По отношение на институционалното развитие и закрилата на пострадалите, страната ни е с най-високия си капацитет за подпомагане на жертвите на престъплението от създаването на Националната комисия, информират от МС.Освен функциониращите четири приюта, през миналата година започна работа и нова местна комисия за борба с трафика на хора - в Плевен, с което местните структури за противодействие на престъплението станаха десет.

През 2018 г. ще се работи за затвърждаване ролята на Комисията като координатор по Националния механизъм. Предвиждат се обучения на местно и национално ниво за разпознаване на механизма като рамка за оперативно сътрудничество при случаи на трафик в страната и в чужбина.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
698 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини