Цвета Караянчева откри изложба във Варна (снимки)

  • 20 март 2018 19:05

  • 1646
  • 1
Цвета Караянчева откри изложба във Варна (снимки)
© Булфото

Председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на откри изложба, с която бе отбелязана 135-ата годишнина от създаването на Варненската библиотека и 125-ата годишнина от рождението на нейния дългогодишен директор Добрин Василев, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" заема специално място в духовния живот на града и вече 135 години е символ за варненци, е отбелязала в приветствието си Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на. Днес заедно изразяваме своето признание към делото на Добрин Василев - човекът, който има особени заслуги за развитието на библиотеката, е подчертала председателят на парламента. Изложбата, която откриваме, е посветена и на варненци, които през годините са давали своя принос, за да я има и до днес, е допълнила тя.

Караянчева е пожелала на служителите да пазят този храм на книжовността и на просветата и е призовала да съхраняваме своите книги и да предаваме любовта към тях на младите.

Изложбата "Аз съм мечтател..." представя библиотеката от създаването й през 1883 г. Тя показва първите книги за варненци, специалните колекции на библиотеката, но също възкресява културния живот на Варна. Чрез лични документи и артефакти разкрива облика на общественика и твореца Добрин Василев - автор на библиография и история за града.

Председателят на Народното събрание е получила електронна читателска карта на Варненската библиотека и е имала възможност да заяви книги от машина за самостоятелно заемане на книги. Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на е написала послание в почетната книга на Регионалната библиотека и е получила специален знак "Посланик на библиотеките" от представители на библиотечната асоциация.

Кметът на Варна Иван Портних е съобщил при отбелязването на годишнината, че вече има издадено разрешение за строеж на новата сграда на Варненската библиотека. Радвам се, че преди три години заедно поехме инициативата да изградим нов дом на нашата библиотека и въпреки трудностите вярвам, че ще успеем да го направим с общи усилия, е посочил той. Иван Портних е честитил празника на всички библиотечни работници и е подчертал, че благодарение на техните усилия в изминалите 135 години библиотеката се е съхранила и е обогатила своя фонд.

На отбелязването на годишнината са присъствали народни представители, председателят на Общинския съвет на Варна Тодор Балабанов, контраадмирал Митко Петев, ректори на висши учебни заведения, директори на културни институти, както и потомци на Добрин Василев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1646 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
бай уй

2018.03.21 | 07:34

1
тъпа проста злобна Цвета на Бойко умницата

Добави коментар

Водещи новини