Мостът, който свързва Сърбия и България (видео)

  • 11 септември 2018 10:33

  • 1229
  • 0
Мостът, който свързва Сърбия и България (видео)
©

Българското национално малцинство е мост за сътрудничество между България и Сърбия.

Това заяви пред журналисти днес председателят на сръбския парламент Мая Гойкович, която е на посещение у нас. Днес тя проведе среща с председателя на НС Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на, предаде репортер на Novini.bg.

„Като представители на двата народа мога да кажа, че нашите взаимоотношения вървят в много добра посока“, обясни тя.

Гойкович изказа задоволство от сътрудничеството между двата парламента, което върви в много добра посока.

„През последните 3 години това е трето посещение, което има между двата парламента. Сътрудничеството между двата парламента е много добро“, обясни председателят на сръбския парламент.

Тя уточни, че Сърбия е много благодарна на България, защото по времето на председателството е обърнала внимание на Западните Балкани.

„По време на всичките посещения между двете страни всеки път се подчертаваше изключителното значение за ЕС за двете държави. Целта на Сърбия е пълноправно членство в Европейския съюз в бъдеще. За Сърбия е важно да почерпи опит и да не прави грешките, които е правила България по време на кандидатстването си в ЕС“, смята още Мая Гойкович.

Размяната на опит между двата парламента е много важна, от особено значение е как живее българското национално малцинство в Сърбия.

„В Сърбия бяха приети много закони и разпоредби. Новата учебна година започнахме със завършените и преведени учебници за българското малцинство и ще продължим в този смисъл сътрудничеството“, обясни още тя.

Междувременно Караянчева обясни, че България и Сърбия имат много добри взаимоотношения и те се развиват в много динамична посока.

Тя посочи, че със сръбската ѝ колега са разговаряли по много теми. По време на разговорите тя е изразила своята радост, че Сърбия е отворила 2 преговорни глави с ЕС по време на българското председателство.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1229 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини