Парламентът прие нов Закон за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура

Парламентът прие нов Закон за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура, внесен от Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа и група народни представители. Със закона в българското законодателство се въвеждат разпоредби на европейска директива за мерки за намаляване разходите за разгръщане на високоскоростни електронни съобщителни мрежи.

Текстовете, свързани с въздушното окабеляване доведоха до спорове в пленарна зала. От БСП настояваха всички кабели да са под земята. От ГЕРБ и Обединените патриоти настояваха да се остави възможност за разполагане на кабели по въздуха, тъй като на тези места било трудно и скъпо за инвеститорите да изграждат подземна инфраструктура.

Мнозинството в зала прие, че кабелните електронни съобщителни мрежи се разполагат подземно. Въведоха се обаче изключения, при които кабелите могат да се разполагат въздушно: извън границите на урбанизираните територии; в урбанизирани територии с население до 10 000 жители; в квартали, части от квартали, попадащи в устройствени жилищни зони с преобладаващо ниско застрояване на урбанизирани територии с население над 10 000 жители, в които не е налице или не е достъпна подземна физическа инфраструктура на мрежов оператор и е налична стълбова физическа инфраструктура на мрежов оператор.

Със закона се въвежда задължение в нови сгради в режим на съсобственост, както и в съществуващи сгради, в които се предвижда извършване на основен ремонт, да се изгражда вътресградна физическа инфраструктура за разполагането на високоскоростни мрежи, включително до крайните точки на мрежата. В проектите на нови сгради - етажна собственост, както и при извършване на основен ремонт на съществуващи сгради, ще се предвиждат една или повече точки за достъп.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет