Нено Димов: Две фирми са вероятният източник на неприятни миризми в Бургас в края на януари (видео)

  • 16 февруари 2018 10:51

  • 1520
  • 1
Нено Димов: Две фирми са вероятният източник на неприятни миризми в Бургас в края на януари (видео)
© Булфото (архив)

За неизпълнение на условията на комплексните разрешителни предстои съставянето на актове от страна на РИОСВ - Бургас на две предприятия - "Лукойл Нефтохим " АД и "Кроношпан България" ЕООД. Дейността на двете фирми е вероятната причина на лоши миризми в района, усетени от хората в края на януари. Това каза в Народното събрание министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе.

Той отговори на въпрос на народните представители Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва, Димитър Бойчев и още четирима народни представители относно състоянието на атмосферния въздух на територията на община Бургас.

Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва посочи от трибуната на парламента, че хората в района на Бургас са се оплаквали от лоши миризми между 26 и 28 януари. На територията на общината има три измервателни станции, които работят денонощно. Резултати и в трите пункта не превишават установените норми за чистота на въздуха с изключение на показателя фини прахови частици. Причината най-вероятно е отоплението с твърдо гориво и лоши атмосферни условия, посочи министърът.

От 26 януари до 6 февруари в РИОСВ- Бургас е имало 79 сигнала за неприятни миризми. С цел идентифициране на източниците на неприятни миризми са проверени няколко квартала и районите около рафинерията "Лукойл Нефтохим " АД и фирмата за ламинирани плотове и подови настилки "Кроношпан България" ЕООД, съобщи министърът. На 28 януари, при проверка с мобилна апаратура в района на основната площадка на "Лукойл Нефтохим", е установено, че се извършва преработка на нефтени утайки. От фирмата не са представени писмени доказателства за засилен контрол върху параметрите на инсталацията, което е нарушение на комплексното разрешение на дружеството, каза Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе.

Дейностите по преработка на нефтените утайка, в комбинация с неблагоприятните атмосферни условия на 27 и 28 януари, са възможна предпоставка за неприятни миризми, посочи той. На 30 януари при повторна проверка е установено,че тези действия са преустановени. Неизпълнение на същото условие от комплексното разрешително е установено и при проверката на "Кроношпан България" ЕООД за наличие на миризми, характерни за производствената дейност на дружеството, каза министърът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1520 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Коце

2018.02.17 | 07:12

1
Теория на вероятностите!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини