Цвета Караянчева: Фестивалът в Перник е символ на националната ни идентичност

  • 26 януари 2018 19:44

  • 1919
  • 7
Цвета Караянчева: Фестивалът в Перник е символ на националната ни идентичност
© Facebook

Фестивалът в Перник е символ на националната ни идентичност, носи неповторим заряд и ни дава самочувствието, че сме велик народ. Това каза председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на при откриването на 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри.

Тя определи Перник като днешна столица на България, защото тук си дават среща най-добрите кукери и сурвакари от всички етнографски области, дори от цяла Европа. "Неслучайно това зрелищно събитие е част от представянето на страната ни по време на Европредседателството, защото то е неделима част от световната културна съкровищница", заяви Караянчева.

По думите й фестивалът показва в звук и картина едно от ключовите послания на председателството и на общността като цяло, а именно, че Европа е единна и в многообразието. Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на благодари на община Перник и Министерството на културата, че съхраняват и популяризират древния ритуал и правят българите съпричастни към магическата му сила.

"Да бъдем заедно около страстния танц края огъня, в който винаги побеждава доброто", призова кметът Вяра Церовска.

Президентът на Федерацията на европейските карнавални градове /ФЕКГ/ Хенри Ван дер Кроон, който е и почетен гражданин на Перник заяви, че със своя фестивал перничани ежегодно доказват, че обединението прави силата.

Официалното откриване бе уважено и от националния омбудсман Мая Манолова, депутати, посланици,представители на побратимени на Перник градове и членове на ФЕКГ, много граждани.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1919 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Турчин

2018.01.27 | 22:07

7
Кога ще ми духнеш.Курво
rib4ev

2018.01.27 | 19:58

6
Тая като застане до кукер ще е неразличима.....иди яж турски локум и играй кючек в Стамбул ти го можеш
гошо

2018.01.27 | 19:58

5
Добре е все пак,че кукерството не е символ на джендърската ти индентичност,джендър герберастки.

2018.01.27 | 19:58

4
Те всеки ден са на "сурва" в НС. Само талъсъми,караконджули и....джендъри.Герберска сган!
Гост

2018.01.27 | 19:57

3
Благодарение на циганите се запазва националната ни идентичност. Всички кукери и сурвакари цигани от махлата. Браво на циганите без тях няма българщина
:(

2018.01.27 | 19:57

2
ПО ВРЕМЕ на кукерите искаме да слушаме турската песен от бизнесмена на Турция , който специално бе написал за другарката Куруянчева, пускай че ни е мъчно за песента, хубави очи, в превод и сие ... А тя нека си критикува дпс-то, заедно в един отбор играят, фирмички и ... А нека си г

2018.01.27 | 19:57

1
Ти може да участваш и без маска, само заобикаляй децата, че ще се напикаят от страх.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини