Нено Димов: В "Пирин" не може да се сложи и една керемида извън ски съоръженията (видео)

  • 03 януари 2018 08:24

  • 2059
  • 4
Нено Димов: В "Пирин" не може да се сложи и една керемида извън ски съоръженията (видео)
© БНТ

С промяната в плана за Пирин се разрешава на екоминистъра при постъпило инвестиционно намерение максимално бързо да се премине през процедурите, за да бъде изграден втори кабинков лифт в Банско. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе.

Единственото, което може да бъде предлагано като инвестиционни намерения са спортни съоръжения – лифтове, писти и по-специално втория кабинков лифт. С промяната в плана се разрешава да се правят и водохващания, което по някаква причина досега е било пропуснато в плана, но единствено и само за питейни нужди, уточни Димов.

Промяна в ски зоната в Бансско няма. Не може да се сложи една керемида извън ски съоръженията, а и те могат да се направят само след като се мине през екологичните оценки, подчерта той.

До този момент няма постъпило инвестиционно намерение. Онзи ден видях по медиите идеен проект. Ще извикам концесионера да видя какво му е намерението. Ще се срещнем и с кмета на Банско да видим до каква степен те са в готовност. Процедурата е отворена, трябва да видим как ще се процедира нататък, коментира екоминистърът.

По думите му, ако бъдат изсичани и засаждани дървета в природния парк, трябва да има много ясна екологична оценка как да бъде направено това. Трябва да внимаваме вместо да изпишем вежди да не извадим очи, посочи Димов.

Превозването с кабинков лифт е вид превоз с електромобил. От тази гледна точка замърсяването на въздуха, което се получава с автомобилите, ще бъде силно ограничено. Може да се обмисли вариант изобщо да не се допускат коли, освен обслужващи, ако бъде пуснат втори кабинков лифт, заяви Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2059 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.01.04 | 22:45

1
Дрън , дрън !!! Само веднъж да се започне !!
аз

2018.01.04 | 22:46

4
Абсолютно! Да не говорим, че ще се сече за писти - най-вероятно безотговорно, което ще доведе до ерозия в бъдеще! Да не говорим, че пистите ще имат нужда от изкуствен сняг (естествен там почти не се задържа!) и водохващанията няма да са само за питейни нужди! Продължавам да твър
аз

2018.01.04 | 22:45

3
Продължавам да твърдя, че това води до ерозия и засушаване на Пирин след няколко десетилетия!
аз

2018.01.04 | 22:45

2
Както и, че за обикновените жители на Банско (да не говорим за другите села около Банско) няма да има никаква полза! Цялата печалба ще отиде в "инвеститора"!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини