Нено Димов: Ако искаме да бъдем конкурентни, трябва да развиваме туризма (видео)

  • 29 декември 2017 08:25

  • 3002
  • 67
Нено Димов: Ако искаме да бъдем конкурентни, трябва да развиваме туризма (видео)
©

„Опасенията за хотели и прочие не съществуват. Става дума за изграждане на спортно съоръжение“, коментира министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе в интервю за „Здравей, България“ по Нова телевизия във връзка с приетото решение на правителството за изменения и допълнения в Плана за управление на Национален парк „Пирин“ в частта „Норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите“.

„При наличието на инвестиционно намерение, трябва да може бързо да премине всичко екологично законодателство. Освен решението вчера, трябва да има и още едно, което е свързано с концесията. Като цяло концесионерът може да заяви инвестиционно намерение. Имайки предвид, че тъй притежава правото на концесията, много трудно някой друг би могъл да се състезава. Ако друг тръгне, той ще бъде в много неизгодна позиция“, заяви Димов.

По думите му, концесионерът е този, който определя цените на картите, а държавата е тази, която на базата на приходите получава концесионната такса. „Държавата има интерес от повече приход. Високата цена невинаги означава по-високи приходи. Повече кабинкови лифтове означава по-бързо извозване на гражданите. В момента такова инвестиционно намерение няма. Това е една сага, която продължава с години. Цялата ски зона на Банско представлява 2% от Национален парк „Пирин“. В тези 2% няма как да застроявате. Тази спортна инфраструктура, ако има инвестиционно намерение, минава през цялата оценка, както и през обществено обсъждане. Да говорим, че е станало нещо неясно, имайки предвид, че започва през 2013 г., е имало достатъчно много време, за да бъдат наясно всички. Трябваше да изчистим текстовете, за да се стигне до целта“, допълни министърът.

Той подчерта, че вчера всички са искали да бъде разрешено и да се задейства процедурата, за да може да бъде изграден втори лифт на Банско.
„Нито аз, нито правителството сме среда. Ние търсим баланс между опазването на околната среда и икономическия интерес. Зелените си имат своите крайности, своето виждане. Не може да постигаме консенсус, това е твърде сложно нещо. Тук имаше много ясно желание. Имаше 3 групи на вчерашния протест. Опашката обаче на Банско стига до 3000. Този баланс трябва да бъде намиран. При всички положения втори лифт би спестил много от колите, които се качват. Ски туризмът и спортът е много важен – това е здравето. Ако искаме да бъдем конкурентни, трябва да развиваме зимния туризъм“, добави Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе и уточни, че протестите са елемент на демокрацията.

„Не можем да направим доволни всички, но в крайна сметка трябва да има развитие напред. Сложно е да се каже кога ще има втори лифт на Банско. Ако има и съдебен контрол, е трудно да се каже. Ако няма обжалване, в рамките на около една година, би могло да се достигне до разрешение за изграждане на втори лифт на Банско“, каза още Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе.

Десислава Станева
3002 67

Свързани новини

Коментари 67

Добави коментар
мишо

2017.12.30 | 12:24

67
Туризъм се развива с конкурентни цени а не чрез унищожаване на природата, увеличаване на публичните домове и разпространяване на дрогата. Защо не се смени концесионера на лифта на Банско, някой нов може да подобри организацията и цените. Какъв е този вечен концесионер Юлен

2017.12.30 | 12:24

66
Европейски туризъм с АФРИКАНСКИ заплати,Европейски хотели с Африканска инфраструктура,Европейски хотели пълни с '' ШВЕДИ '' които дори не знаят български език.Как ще развиваш туризъм бе ПРОДАЖНИКО ? То не е само да взимаш пари под масата от Цеко Минев...Иска се и акъл

2017.12.29 | 16:28

48
Конкурентни ама на излят бетон не и на природа във България идват туристи само за пиячка защото не остана какво да се види освен мръсотията дупките и престъпността!

2017.12.29 | 22:16

65
МАЙКА ТИ СИ ИЗКАРВА ПРЕХРАНАТА С ТИЯ ПИАНДЕТА..
ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ОТ комунисти И рубладжий !!!!

2017.12.29 | 17:04

64
БЪЛГАРИЯ Е НАЙ КРАСИВАТА ДЪРЖАВА НА СВЕТА ИМАМЕ СИ ВСИЧКО МОРЕ ПЛАНИНА МИНЕРАЛНИ ИЗВОРИ СЛАВА НА ВЕЛИКА АМЕРИКА ЧЕ ИБА МАЙКАТА НА КОЧИНАТА сесесере ЧЕ И НИЕ БЪЛГАРИТЕ ДА ВИДИМ СВЕТА
Курнела окраде техноимпекс за три милиона евро

2017.12.29 | 17:04

63
Защо всички комунисти са педали и крадци ???????????????????????????????????????????
Българина кара западни машини не руски бракми !!!!

2017.12.29 | 17:04

62
Искам във България да идват богати и умни хора на почивка ,не бедни прости руски курви .

2017.12.29 | 17:04

61
СЕРЕТЕ ,СЕРЕТЕ НА ВСЯКЪДЕ !!!!!!!

2017.12.29 | 17:04

60
ОТКАЧЕНО ГЕРБЕРСКО ТРОЛЧЕ МОГА ЛИ ДА ТИ ИБА МАЙКАТА
сесесре УМРЕ комунизма УМРЕ рубла УМРЕ хохохохохох

2017.12.29 | 17:04

59
Ах колко пияни руски курви съм ибал по черноморието и то без пари
ТРЪМП -властелинът на света !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2017.12.29 | 17:04

58
България е във НАТО и ЕС и там ще бъде завинаги ,някой педали рубладжии ,искат пак руска миризлива кочина ,ама ще ми правят свирки хохохохохохоххохохохохохохохохоххохо

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини