Парламентът регламентира промишлената употреба на смеси, съдържащи наркотични вещества

  • 20 декември 2017 13:48

  • 1142
  • 0
Парламентът регламентира промишлената употреба на смеси, съдържащи наркотични вещества
© Novini.bg

Внос, износ, превозване, преработване, съхраняване, влагане и използване в производствения процес на смеси, предназначени за промишлеността, които съдържат наркотични вещества, може да се извършва при условия и по ред, определени в наредба на министъра на икономиката, реши парламентът.

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Измененията са внесени от депутати от ПГ на "Обединени патриоти".

Наредбата трябва да бъде издадена от министъра на икономиката в срок до два месеца от влизането на промените в сила. В нея ще се посочват и наименованията на наркотичните вещества, вписани в списъка по закона, които могат да се съдържат в смеси, предназначени за промишлеността.

Внос, износ, превозване, преработване, съхраняване, влагане и използване в производствения процес на смеси може да извършва физическо или юридическо лице, регистрирано като търговец по българското законодателство или по законодателството на друга държава-членка на Европейския съюз, след подаване на уведомление до Министерството на икономиката.

Който не спазва горепосочените изисквания, ще се наказва с глоба от 5 000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение - с глоба от 10 000 до 15 000 лв., записаха депутатите.

От БСП предлагаха режимът да е разрешителен, а не уведомителен, за да се акцентира върху контрола. Таско Ерменков /"БСП за България"/ отбеляза, че измененията са свързани с инвестиции и разкриване на работни места, но все пак става въпрос за наркотични вещества, които могат да бъдат извлечени и след това разпространени на пазара.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова /ГЕРБ/ обясни, че разрешителният режим изисква нотификация от ЕК, което означава забавяне на промените с шест месеца.

Измененията са обосновани от трудностите, които срещат редица производители на компоненти за високотехнологични индустриални производства и в частност за автомобилния сектор в България, чиято изработка изисква вноса и използването в производствения процес на химични смеси, които в малък процент съдържат вещества, класифицирани като наркотични. Ако не се създаде правна възможност за влагането на тези многокомпонентни химически смеси в производствения процес, съществува реална опасност проектите на чуждестранните инвеститори да бъдат пренасочени в друга държава-членка на ЕС, в която използването им не е забранено, посочват вносителите на измененията, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1142 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини