Данаил Кирилов: В комисия "Антикорупция" ще се търсят хора с утвърден авторитет

  • 14 декември 2017 18:29

  • 1798
  • 6
Данаил Кирилов: В комисия "Антикорупция" ще се търсят хора с утвърден авторитет
©

Комисия "Антикорупция" ще разследва всички лица, които заемат висши публични длъжности. Това са топ административните позиции в държавата. Прибавят се обаче и по-низшите служители в държаваната администрация. Това каза депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов в предаването "Още от деня" по БНТ.

„Най-големият спор беше за глава 9-та. На комисията за отнемане на имуществото, комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекция ДАНС, се дават правомощия да иска подслушване. Тази дирекция ще извършва оперативен анализ на сигналите за корупцията. Това ще бъде спомагателна дейност, подпомагаща разследването и дейността на комисията“, разясни Кирилов.

„Всички лица, които заемаме публични длъжности подаваме данъчни декларации. Ако сме пропуснали да декларираме имущество, ако сме прехвърляли имущество или дарявали имущество това ще може да се установи. При всички положения ще започне една проверка при сигнали. Само законът и публичността е гаранция, че няма да се използва за публична бухалка“, увери депутатът.

„Няма как комисията да измести прокурорските функции. Ако комисията и прокуратурата установяват корупционни престъпление ще действат заедно. Парламентът се избира от народа и се приема, че той е независим орган. Подборът при този орган ще е много специфичен. Ще се търсят хора с утвърден авторитет. Ще се предпочитат хора с юридическо и икономическо образование. Намалихме прагът за професионален опит. Влязат ли там те ще имат едно правосъзнание, което изключва незаконна дейност“, разясни Данаил Кирилов.

По отношение на подслушването председателят на правната комисия коментира: „Комисията няма да подслушва, ще подслушва ДАТО. Комисията може да направи искане за прилагане на специализирано разузнавателно средство. Ако чрез подслушване се установи, че човекът прави движение по сметки, които не е декларирал, защо да не се използва тази информация? Само съдът преценява дали се налага подслушване“.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1798 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Чоко

2018.01.14 | 11:20

6
С 5 годишен опит докато не са се корумпирали... Ха,ха,ха.... Не трябва ли да са по-високи критериите!
Д-р

2017.12.21 | 19:14

5
ТОЗИ ПЛУЖЕК ВИСИ ЗА ДЮНЕРИ ВСЕКИ ДЕН С ЕДИН ДЖИП В КВ.ХАДЖИ ДИМИТЪР бАРАБИТЕ НЕ, МУ ВЗИМАТ ПАРИ ЗАЩО ЛИ!

2017.12.21 | 19:14

4
Тоя като го слушам само как говори имам чувството че е пълен олигофрен .
Гост

2017.12.15 | 13:54

3
За чудо и приказ... готвите го от три години, да видим...
Neutralen

2017.12.15 | 08:22

2
Това е добре, нека да проследим кой какъв е, те трябва да са безупречни...
stojan chadziev

2017.12.14 | 23:36

1
Vreme e ve4e da potarsite otgovornost na 4ervenite kradci,naroda go iska.

Добави коментар

Водещи новини