Депутатите ще гласуват президентското вето върху част от бюджета на НЗОК за 2018 г.

  • 14 декември 2017 07:28

  • 980
  • 0
Депутатите ще гласуват президентското вето върху част от бюджета на НЗОК за 2018 г.
© Novini.bg

Парламентът ще гласува Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година, върху който президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на наложи вето.

Това се посочва в програмата за работа на Народното събрание. Припомняме, на 8 декември държавният глава върна за ново обсъждане бюджета на Касата за следващата година, заради незаплащането на определени лекарствени продукти. Президентът смята, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право за достъпна медицинска помощ. Здравното министерство определи като несериозни мотивите на държавния глава за налагане на вето върху Бюджета на Касата. На 12 декември бюджетната комисия отхвърли президентското вето.

Бюджетът бе приет на 29 ноември, като бяха отпуснати 27 млн. допълнително от резерва на Касата за първична и специализирана извънболнична помощ, дентална помощ и медико-диагностични дейности. Бюджетът е с 400 млн. лева повече спрямо 2017 година. Въпреки критиките на опозицията и на пациентски организации в закона остана забраната НЗОК да заплаща нови медикаменти. Парламентът реши също Касата да не сключва договори с болници по нови клинични пътеки, както и с новите болници.

След пленарното заседание Комисията по отбрана ще гласува Актуализирана Стратегия за национална сигурност. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще отговаря на депутатски въпроси в здравната комисия.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
980 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини