Над 5 млрд. евро са договорени до момента по ОП за периода 2014-2020 г.

  • 30 ноември 2017 17:28

  • 1181
  • 1
Над 5 млрд. евро са договорени до момента по ОП за периода 2014-2020 г.
© pixabay.com

Над 5 милиарда евро или 45 на сто са договорените суми до момента по оперативните програми за периода 2014-2020 г. В сравнение с предходния програмен период имаме над 25 на сто увеличение на подадените проектни предложения, 4,5 млрд. лв. повече договорени суми, близо 3 на сто увеличение на плащанията.

Това е съобщил вицепремиерът Томислав Дончев по време на Годишната среща с представители на Европейската комисия за преглед на изпълнението на програмите, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове /ЕСИФ/, която се е провела днес в Министерския съвет, съобщиха от пресслужбата на кабинета. "Продължаваме активно да работим за намаляването на административната тежест, касаеща всички участници в системата, популяризирането на електронни документи и процеси, включително и пълното интегриране на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в ИСУН 2020", отбелязал вицепремиерът Дончев.

Виктория Алиата, директор в ГД "Регионална и селищна политика" на Европейската комисия, е подчертала, че през настоящата година за първи път се прави съвместен преглед на постигнатото от България през новия програмен период, разглежда се приносът към целите на Стратегията Европа 2020 и се коментират конкретни препоръки по изпълнението на програмите. Вторият преглед ще е през 2019 г., когато вече ще се говори за постигнати индикатори и оценка на изпълнението.

Участие във форума са взели също представители на ГД "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване", ГД "Земеделие и развитие на селските райони" и ГД "Морско дело и рибарство" на ЕК, които са отбелязали своето задоволство от степента на сътрудничество, както и напредъка, реализиран от отделните управляващи органи на програмите, съфинансирани от ЕСИФ. Важно за България е изпълнението на всички предварителни условия и полученото потвърждение от Европейската комисия, както и достигнатото над 95 на сто усвояване за програмен период 2007-2013, се посочва още в съобщението.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1181 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.30 | 23:46

1
и тия ще изчезнат в офшорките

Добави коментар

Водещи новини