Ратифицираха Конвенцията за правата на хората с увреждания

  • 26 януари 2012 09:57

  • 1187
  • 0
Ратифицираха Конвенцията за правата на хората с увреждания
©

С пълен консенсус парламентът ратифицира Конвенцията за правата на хората с увреждания.

Депутатът от ПГ на ДПС и зам.-председател на социалната комисия в парламента Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва заяви от парламентарната трибуна, че този документ заслужава да бъде подкрепен с консенсус в парламента. „За да може българското Народно събрание да заяви на висок глас, че застава зад равнопоставеността на правата на хората с увреждания. Около 100 страни в целия свят подкрепят конвенцията на ООН. Тази конвенция се разглежда като документ, с който държавите трябва да установят минимални стандарти и да създадат механизъм за контрол. Хората с увреждания от обект трябва да се превърнат в равнопоставен субект при вземането на решения. „Нищо за хората с увреждания, без хората с увреждания” е девизът на техните организации”, каза Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва.

"Нямам никакво съмнение, че в тази зала ще има човек, който да каже „не” на ратификацията на Конвенцията за закрила на правата на хората с увреждания, но нашата парламентарна група ще каже „да”.19 страни в ЕС са ратифицирали конвенцията, но тя не е ратифицирана от Финландия от Естония, Малта и други – тези страни, в които правата на хората с увреждания не биха били под никакво съмнение. Ако предишното правителство не пристъпи към ратификация на конвенцията, за да не заложи мини за следващото правителство, тъй като и д-р Адемов преди малко заяви, че ще трябва да спазваме определени стандарти на ООН и ако не ги спазваме – ще търпим високи санкции. От 1 август трябва да имаме готовност да отговорим на всичко, което е записано в конвенцията. Шест месеца ще изтекат бързо, затова да се опитаме в максимална степен да доближим стандартите. Бъдете по-солидарни към министъра на труда и социалната политика”, призова колегите си Емилия Масларова от ПГ на Коалиция на България.

Социалният министър Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко посочи, че последователната политика показва стремеж за пълна защита на правата на хората с увреждания в България. „В следващия 6-месечен срок ще подготвим 2-годишна програма за защита на правата на хората с увреждания. Убеден съм, че това е правилният път и в България ще има пълна гаранция за защита на правата на хората с увреждания”, каза още министърът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1187 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини