Румен Радев: Партньорството между България и Великобритания ще се развива и след Брекзит (снимки)

  • 14 ноември 2017 17:01

  • 1457
  • 0
Румен Радев: Партньорството между България и Великобритания ще се развива и след Брекзит (снимки)
© Пресцентър Президентство

Великобритания е стратегически партньор на България в Европа и съюзник в рамките на НАТО. Страната ни цени високо подкрепата на Лондон за реализиране на ключови реформи в правосъдието и постигането на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност у нас. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който днес на "Дондуков" 2 проведе среща с посланика на Великобритания Ема Хопкинс, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на разговора държавният глава изрази увереност, че независимо от излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, София и Лондон ще продължат ефективното си сътрудничество в ключови сфери на взаимен интерес: отбрана, миграция, борба с тероризма, реформата в правосъдието, икономика и инвестиции.

Президентът Радев и посланик Хопкинс бяха единодушни, че приемането на дългосрочни мерки за защита на европейските граници и борбата срещу нелегалния трафик са в интерес на всички европейски държави.



Водещ акцент по време на срещата бяха усилията на България за предприемането на ефективни мерки за борба с корупцията. Посланик Хопкинс сподели опита на Великобритания по отношение на превантивните действия и прозрачността в процеса на възлагане и реализация на обществени поръчки, включително и опита на компании със седалище в Обединеното Кралство при участие в търгове в България. По думите на държавния глава борбата с корупционните практики трябва да се случва в реално време, а не постфактум. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на изрази убеденост, че законодателните мерки за противодействие на корупцията трябва да засилят капацитета за навременно разкриване, разследване и пресичане на корупционни схеми и санкциониране на извършителите. Особен акцент следва да се постави по отношение на прозрачността и отчетността на обществените поръчки. По време на разговора беше отбелязана и ролята на Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия за България.

Ема Хопкинс и Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на обсъдиха също така подписаното тази седмица споразумение за Постоянно структурирано сътрудничество (ПЕСКО) в сферата на отбраната между 23 държави членки на Европейския съюз. Двамата се съгласиха, че това сътрудничество трябва да оптимизира разходите за отбрана на държавите членки и развитието на техния отбранителен потенциал.

Президентът Радев сподели очакванията на България, че при напускането на ЕС от страна на Обединеното кралство, ще бъдат гарантирани всички права на сънародниците ни, които живеят, учат и работят във Великобритания.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1457 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини