Емил Радев приветства създаването на нова система за вход/изход по външните европейски граници

  • 25 октомври 2017 16:06

  • 1207
  • 1
Емил Радев приветства създаването на нова система за вход/изход по външните европейски граници
©

Създаването на нова система за вход/изход, която ще се прилага по външните европейски граници, включително и българските, бе обсъдено и одобрено по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург. Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев приветства създаването на системата, защото тя ще позволи на правоприлагащите органи автоматично да изчисляват продължителността на престоя на гражданите на трети държави, за да установят дали е надвишен.

Според Радев системата освен това ще допринесе за подобряване на европейската сигурност, сигурността по границите и най-вече - борбата срещу незаконната миграция.

Той подчерта значението на новата система за България като пазител на една от най-тежките външни европейски граници. Въпреки липсата на пълноправно членство на страната ни в Шенгенското пространство, системата ще бъде използвана ефективно на българска територия и ще подпомага работата на нашите органи по охрана на границата. Евродепутатът отбеляза като голям успех за България включването й в географския обхват на системата и въвеждането на единно калкулиране на разрешения престой на територията на целия Европейски съюз, а не само в Шенгенското пространство, както предвиждаше първоначалното предложение на Европейката комисия. В резултат по-рано през октомври беше предоставен пасивен достъп на България и до Визовата информационна система.

Емил Радев припомни също значението на системата Вход/изход в контекста на взаимосвързаноста на европейските системи за охрана на границите и за доброто функциониране на Шенгенската информационна система за целите на връщането на нередовни мигранти.

В заключение българският евродепутат призова неговите колеги да подкрепят споразумението, постигнато със Съвета, защото сигурността на външните граници води до повече сигурност вътре в Европа.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1207 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.10.26 | 06:57

1
Вижте го тоя шопар, колко е тлъст и самодоволен. Отвратена сам.

Добави коментар

Водещи новини