Министър Нанков категоричен: Пътищата ни са по-добри от тези в Танзания и Замбия

  • 25 октомври 2017 08:58

  • 1372
  • 4
Министър Нанков категоричен: Пътищата ни са по-добри от тези в Танзания и Замбия
© Булфото (архив)

Министърът на регионалното развитие и управление Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е коментира в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия състоянието на пътищата. Той призна, че е имал случай, докато кара да спука гума.

"Средствата за поддръжка на пътищата са недостатъчни, но асфалтовите пътища у нас са по-добри от тези в Танзания и Замбия", каза Нанков, който така коментира класацията на Световния икономически форум, според която България е в компанията на двете африкански страни по качество на пътната инфраструктура.

Според Нанков за близо 7 години България е построила над 300 километра магистрали, което е три пъти повече отколкото се строи в Сърбия. "Всички направления на магистралите са важни. Няма да се състезаваме със Сърбия кой първи ще стигне до границата, до там ще правим скоростен път, не точно магистрала", уточни той.

Относно един от най – опасните пътни участъци в България Русе – Бяла и магистралата Русе – Велико Търново, министърът заяви, че ако до края на тази година имам постановено решение по ОВОС, в началото на следващата година може да започне търгуването на трите участъка на АМ „Русе – Велико Търново” – приоритетно обхода на Бяла и участъка Русе – Бяла. По думите му тази магистрала ще е с габарити – 27 метра – с две ленти в посока и аварийна лента.

За пътя „София – Калотина”, Нанков посочи, че за този проект е било осигурено частично финансиране през инструмента за свързаност на Европа, а останалата част ще е от държавния бюджет. В частта тежкия участък от Калотина до Драгоман, габаритът на пътят ще е две ленти в посока, плюс аварийна лента. От Драгоман до Сливница габаритът на пътя ще е 27 метра – ще бъде увеличено с още две ленти съществуващото трасе. По този начин участъкът ще е във вид на магистрала, обясни министърът. По думите му максималната скорост по този път ще е 120 км/ч.

Министър Нанков обеща още да се строи и магистрала "Хемус", но отхвърли реализацията на първите нови участъци за след 2020 година.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1372 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ninov

2017.10.25 | 14:43

4
Браво бе тъпак що не вземеш да се прибереш на село в Троян
Коста

2017.10.25 | 14:39

3
Сега вече съм спокоен и скапаните пътища няма да ми правят впечатление!

2017.10.25 | 14:39

2
другарю - мини с колата си по ул. Васил Друмев във Варна / до спортна зала/ - пак ли ще си говорим глупости
Ввв

2017.10.25 | 14:39

1
Браво бе тъпак,а от някоя европейска държава по-добре ли са?Или ние само територислно фигурираме в Европа....боклуци долни

Добави коментар

Водещи новини