Каракачанов: Признаването на българско малцинство в Албания е още един успех в политиката на Българи

  • 14 октомври 2017 15:54

  • 2269
  • 3
Каракачанов: Признаването на българско малцинство в Албания е още един успех в политиката на Българи
© Булфото (архив)

След историческия пробив в отношенията с Македония, вчера България постигна още един успех в политиката си на Балканите. Това се посочва в позиция на вицепремиера, министър на отбраната и лидер на ВМРО - Българско национално движение Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността във връзка с приетия вчера от парламента на Албания Закон за националните малцинства. Позицията е разпространена от пресцентъра на ВМРО.

"След десетилетия на битки, подмяна на историята и подривна дейност от страна на проюгосласки коминтерновски последователи, след тежки дебати и още по-тежки дипломатически преговори, албанският парламент призна съществуването на българско малцинство в страната. До този момент нашите сънародници бяха пришивани към т.нар. македонската общност", посочва Каракачанов. По думите му с приетия закон е върната историческата справедливост.

"С това се слага край на опитите българското население в Албания да бъде асимилирано и да му бъде налагано чуждо, измислено национално самосъзнание", смята Каракачанов.

"Една от каузите на ВМРО, която в своята 124-годишна история винаги се е борила за правата на българите на Балканите, се увенча с успех за целия български народ", посочва Каракачанов и припомня, че още през 2008 г. е настоявал българското правителство да използва кандидатстването на Албания в НАТО, за да реши въпроса за българското малцинството в Албания.

"Девет години по-късно, благодарение на "Обединени патриоти" в управлението и национално отговорната политика на настоящия кабинет, ние все пак успяхме", коментира Каракачанов. Според него този акт показа, че когато България има ясна цел и използва пълноценно своите външнополитически ресурси, всяка задача е изпълнима.

"Това стана благодарение на работата на депутатите - патриоти в Народното събрание, ясната визия на премиера Бойко Борисов за ролята на България като фактор на балканския регион и специално подчертавам - усилията и енергичната дейност на външния министър Екатерина Захариева. Да не забравяме и работата на европейската политическа сцена чрез нашите депутати в Европейския парламент в лицето на Ангел Джамбазки от ВМРО и Андрей Ковачев от ГЕРБ. И успяхме, защото не се разделяхме, а работихме заедно в името на националния интерес", посочва Каракачанов.

"С историческия успех в Албания, ние отново дадохме пример за силата на девиза, изписан на сградата на българското Народно събрание "Съединението прави силата". След десетилетия на плаха, безлична и нихилистична външна политика, България направи втората голяма крачка във външната политика, след Договора за добросъседство с Македония, с което заема своето място като фактор на стабилност на Балканите", отбелязва Каракачанов. "Ние сме длъжни да продължим да поставяме над всичко правата и интересите на българските общности зад граница. Ние ще продължаваме да работим за такава национално отговорна и достойна външна политика", казва още той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2269 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.10.17 | 12:33

3
А ВИЕ КОГА ЩЕ ПРИЗНАЕТЕ ТУРСКИЯ ЕЗИК ЗА МАТЕРЕН? КОГАТО ТУРЦИТЕ ОТИДАТ НА ПУЧКА СИ МАТЕРИНА.
дуци

2017.10.16 | 18:12

2
какъв успех бълнуваш бе каракачанче , добре че Албания ви направи този политически жест , ама ви е срам да си признаете кухи лейки такива!

2017.10.15 | 11:48

1
освинен плужек, откак налапа боковия и тая служба само клишета ръсиш

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини