Султанка Петрова: Избрахме най-добрия модел за извършване на експертиза от ТЕЛК

  • 04 октомври 2017 18:37

  • 14151
  • 5
Султанка Петрова: Избрахме най-добрия модел за извършване на експертиза от ТЕЛК
©

Надявам се да преборим бизнеса с ТЕЛК решения. За първи път правителството на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г постави на дневен ред този сериозен проблем. Трябва и ще се справим с него. Това каза зам.-социалният министър Султанка Петрова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

По думите й тези практики изключително много вредят на публичните разходи. „За последните години фалшивите ТЕЛК решения са се увеличили 7 пъти. Освен това медицинската експертиза досега е била недобросъвестна. Досегашната наредба е позволявала това да се случи. Затова предвиждаме промяна в наредбата за медицинската експертиза“, подчерта Петрова.

Султанка Петрова заяви, че от списъка с болести ще отпаднат такива, като песъчинки в бъбреците и дерматити. Това са болести, които не водят до такива усложнения, които да налагат пенсиониране. Тя успокои хората, които са освидетелствани по старите правила, че пенсиите им няма да се пипат.

„Ние сме избрали най-добрия модел за извършване на експертизата. Тя е по световен модел на международна класификация на заболяванията, налагащи пенсиониране. Всичко ще става поетапно до изтичане на срока на свидетелствата. Първото и най-важното нещо е ISF-системата изисква смяна на модела от заболяването към нуждата за социализиране на човека с увреждане в обществото. Методологията, което ще изработим ще разглежда функционалността на човека, социализацията, рехабилитацията му и работоспособността. Важно е да се подчертае, че ще се прави индивидуална оценка за всеки един“, разясни Петрова. 

Зам.-социалният министър увери, че работодателите са одобрили новите модели. „Не може 27 г. българските граждани с увреждания да стоят затворени вкъщи. Ще подпомагаме работодателите, които приемат такива хора на работа. Трябва да има държавна политика в тази насока. Ще дам всичко от себе си, за да се създаде такава справедлива и ефикасна система“, увери тя.

„Ще се направят механизми за мотивиране на хората да се върнат на пазара на труда. Трябва да се научим да бъдем отговорно към тези хора. Рехабилитацията на освидетелстваните хора, ще се поема от държавата“. По думите й квалифицирани експерти ще извършват прегледите на едно място. Документите ще се приемат на едно гише. Предвиждаме да създадем мобилни групи, които да обслужат малките населени места. Ще се обърне внимание и на достъпната среда, стана ясно още от думите й.

А тези, които не са съгласни да си върнат пенсията ще имат избора да си останат с малкия й размер и ще си стоят вкъщи.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
14151 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
House M.D.

2017.10.28 | 19:15

5
Данък "диабет" е 400 лв./мес. Султанке! Ти ли ще ми ги платиш?

2017.10.28 | 19:14

4
Затриха икономиката на страната, няма работа за здравите, те болните ще вкарват в пазара на труда! А за циганите е обществена тайна , че са превилегировани! За едно и също заболяване циганин е с над 50% ТНР, а българин - под 50%, за да не получава пенсия!

2017.10.28 | 19:14

3
Кого заблуждавате. Ще лишите наистина болните хора, а циганите и тези , които си плащат на корумпираните комисии пак ще си лежат на гърба на нас малкото работещи.

2017.10.08 | 12:36

2
Не системата е виновна ,краво ...а работещите в тая система ...а изменението ще бъде да се плаща на шест "човека",вместо на трима...
ГРОЗЕН

2017.10.05 | 09:31

1
КРОКОДИЛ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини