Министър Петков: Инвестициите в условията на труд повишават производителността на предприятията

  • 26 септември 2017 16:39

  • 1165
  • 1
Министър Петков: Инвестициите в условията на труд повишават  производителността на предприятията
© МТСП

На територията на област Перник работят 2600 предприятия с 27 000 наети лица в тях. Немалка част от работодателите в областта са подобрили условията на труд чрез инвестиции в нови технологии и в колективни средства за защита. Въпреки тези усилия равнищата на трудов травматизъм в областта остават на по-високо ниво от средното за страната.

Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  при откриването на форум „Бизнес и структуроопределящи отрасли, заетост и условия на труд в област Перник“, съобщиха от пресцентъра на министерството. Основните сектори на икономиката в Перник са черната металургия, производството на електро- и топлоенергия, въгледобив, металообработваща промишленост. Това са дейности, които предполагат тежки условия на труд и сериозни инвестиции за минимизиране на рисковете, посочи министър Петков. Вярвам, че коректните работодатели нямат нужда от контрол, за да инвестират в опазването на живота и здравето на работниците и служителите си, в тяхното обучение и квалификация, в нови технологии, които, освен че са по-безопасни за работниците, и многократно повишават производителността на труда, добави той.

Министърът на труда представи статистика за пазара на труда в Перник. Данните показват, че през август безработицата в областта е била 5,6%, което е с 1,1 проценти пункта по-ниско от средното равнище за страната. От началото на 2017 г. до момента в областта са заявени 1618 свободни работни места.

От началото на годината до края на август благодарение на трудовите посредници работа са започнали 2 737 лица. Работа са започнали и 574 младежи до 29 години. От всички безработни, започнали работа през периода, 400 души или 14,6% са продължително безработни, каза министър Петков.

Преди участието си във форума министър Петков посети «Стомана Индъстри» АД, където се срещна с ръководството на предприятието. По време на разговора бяха обсъдени въпроси, свързани с недостига на квалифицираната работна сила на пазара на труда, условията на труд и мерките, които са предприети за тяхното подобряване.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1165 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
дуци

2017.09.26 | 23:11

1
това не са предприятия бе бунак заблуден , а манифактури, които едвам кретат , предприятия имаше преди ти да се пръкнеш !

Добави коментар

Водещи новини