Министър Павлова: Необходим е баланс между безвъзмездната помощ и финансовите инструменти

  • 25 септември 2017 20:24

  • 1424
  • 1
Министър Павлова: Необходим е баланс между безвъзмездната помощ и финансовите инструменти
© Фейсбук

Вярваме и подкрепяме идеята за повече фондове и добавената стойност от тях, както и че е необходимо да има баланс между безвъзмездното финансиране и финансовите инструменти. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, по време на конференцията "Бъдещето на финансите на ЕС", която се проведе в Брюксел, съобщи правителствената информационна служба. Дискусията се излъчваше на живо на сайта на Европейската комисия. През онлайн платформа министър Павлова отговаря и на въпроси, постъпили в реално време.

Като човек с опит смятам, че държави като България имат нужда от фондове в съчетание с финансово инженерство. Защото финансовото инженерство не е приложимо във всички области - например има области и проекти, които не генерират приходи - като водния сектор, заяви министър Павлова. В тези случаи са необходими директни грантове или грантове в рамките на 50 процента, другите 50 процента да са инструменти на финансов инженеринг.

И друг пример - инфраструктури като българската вътрешна пътна инфраструктура имат нужда от подкрепа, но Европейският съюз също има нужда от тях - за да преминат стоките и услугите от една държава към друга. Затова трябва да се помисли за балансиран подход.

Подкрепяме идеята, че регионите не трябва да се разделят на бедни и богати, на Изток и Запад, смятаме че Многогодишната финансова рамка трябва да е рамка за солидарност и подкрепа. Някои райони като нашия имат нужда от подкрепа и солидарност - при проблема с емиграцията например. Трябва да се допълваме, а не да си съперничим в тези области.

Надявам се до постигнем конструктивно решение за Многогодишната финансова рамка преди май 2019, в рамките на настоящия мандат на Европейския парламент, за да не загубим инерция. Това може да стане по време на Българското председателство, каза още министър Павлова и подчерта, че България си сътрудничи тясно с Австрия и Румъния, които ще председателстват Съвета на ЕС след нас.

Страни като България имат нужда от кохезонните фондове, за да се изравнят различията, заяви по време на форума еврокомисарят по бюджета и човешки ресурси Гюнтер Йотингер.

Надявам се конструктивната дискусия да продължи по време на Естонското председателство, както и по време на амбициозното българско председателство, чакаме предложения за графика, размера и съдържанието на многогодишната рамка, заяви в заключение комисар Йотингер.

Нашата амбиция е да предложим балансиран подход. Надявам се да имаме платформа, която да е готова през януари догодина и да я обсъдим на форума през пролетта в София, добави той.

Последвайте канала на

Novini.bg
1424 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.09.26 | 07:36

1
Като гледам има само положителен баланс в сметките на Герб останалите бачкат за по 400-500 лева!

Добави коментар

Водещи новини