Муравей Радев: Еврото ще ни създаде една стабилна валутна котва

  • 18 септември 2017 17:25

  • 10298
  • 11
Муравей Радев: Еврото ще ни създаде една стабилна валутна котва
©

Възхитен съм от това, което заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Този човек толкова хубави неща каза за България, че ако му ги бяха поръчали, нямаше толкова хубаво да стане. Започвам да подозирам, че той си е купил жилище у нас. Това каза бившият финансов министър Муравей Радев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Цялата му реч имаше една основно послание - повече обединение. В прав текст той ни покани да кандидатстваме в т.нар. чакалня на еврозоната, известна като механизма ERM-2. Той казва "не" на Европа на две или повече скорости, което ни разединява. Важен е механизмът за защита на инвестициите“, подчерта финансистът.

„Юнкер говори за единна отбрана и за общоевропейско ЦРУ“, припомни той.

„Ние обаче трябва първо да решим сега ли е моментът. Искаме ли да тръгнем по този път или да чакаме? Моето скромно мнение е - тутакси на минутата. Едва ли друг път ще имаме толкова добри ситуации, колкото сега“, предупреди Муравей Радев. Той даде пример с Брекзит и подчерта, че приемането на България ще е единение в Европа.

По думите на Радев трябва да активираме политическото лобиране от страна на всички партии и институции. трябва да се направят много внимателни постъпки към ЕЦБ. „Доколкото знам финансовият министър има сформирана такава работна група и води преговори от много време. Трябва да дадем ясен сигнал към света какво ни пречи да сме редовен член и започваме да отстраняваме проблемите“.

Радев даде пример системата на публичните финанси, която е силно раздута, правосъдна система, ние изоставаме и по пътя на социалната конвергенция към ЕС (социалните стандарти). „За да имаме шанс в еврозоната трябва да постигнем 70% от средната покупателна способност на средния европеец“, подчерта той.

„Това, че се прави предприсъединителен орган, който ще помага на страните да се присъединят по-лесно, е много добро решение. Ако има политическа воля след лобирането на Юнкер, ние имаме шанс. Трябва да направим национална стратегия за присъединяване и пътна карта, в която всяко следващо правителство да следва пътя. Можем да го направим, защото вече сме го правили на национално ниво и даде пример с присъединяването ни към ЕС“.

По отношение на страховете на хората, че влизайки в еврозоната цените на стоките ще се покачат, Радев каза: „Напразни страхове от непознаване на материята. Това че еврото ще ни създаде една стабилна валутна котва“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
10298 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2017.09.20 | 15:34

11
Какъв финансит бе новини. Това същество беше едно некъдърно трз , и поради тази причина се захвана с политика. Освен общи лафове от този крадец да сте чули друго?
ТРЗ

2017.09.20 | 15:33

10
Ето за този ми кажете, как от просто ТРЗ еднствено чрез и през политиката от най-обикновен тъпанар се превърна в един от най-богатите хора? Послушкото на Иван Костов, който с една химикалка затри предприятия за милиарди сега ще ни дава акъл! Не сме народ, а мърша!
Боримечката

2017.09.20 | 15:32

9
Един от тия негоднини, дето сринаха държавата!!! Тая ГАД МРЪСНА, е за бесило, а той има очи, акъл да дава???? МРЪСНА ГАД!!!

2017.09.20 | 15:32

8
всички Сини лекета подкрепят казаното от брюкселските гей шамани
П

2017.09.20 | 15:32

7
Пълен тъпанар,влезе ли еврото жална ни майка

2017.09.19 | 10:26

6
я да пита европеците дали ;страховете са напразни; при въвеждането там цените се увеличиха с 90% , а при нашата мафиотизирана държава с колко ? увеличиха заплащането на учителите с 10% а храните се оскъпиха с 20% , пазарна икономика ? ама друг път
Гост, умиращ от смях ...!!!

2017.09.19 | 10:26

5
Вижда се отлично кой изобщо не познава материята, но това е типично за натъпканите предимно с крадени евро татаро–монголски философи...!!! От 50 години живея в Германия и точно тази измислена само за “откривателите ѝ“ валута обърка и побърка цялата стабилна и нормална немск
Tonko

2017.09.19 | 10:25

4
За теб стабилност КРАДЕЦ
Az

2017.09.19 | 10:25

3
Унищожение на еврото !!!!!! Незабавно !!!!

2017.09.19 | 10:25

2
Ква котва кви пет лева като минималната заплата е 400 лева а покупателната способност е мижава!

Добави коментар

Водещи новини