Джема Грозданова: България може да влезе в Шенген след председателството ни на ЕС

  • 13 септември 2017 15:11

  • 3953
  • 1
Джема Грозданова: България може да влезе в Шенген след председателството ни на ЕС
© ГЕРБ

Моето предположение е, че след нашето председателство на Съвета на ЕС има ясна перспектива за нас да влезем в Шенген, заедно с Румъния, тоест за мен е реалистично това да стане по време на австрийското председателство.

Това коментира в кулоарите на парламента председателят на комисията по външна политика в парламента Джема Грозданова по повод на годишната реч на председателя на ЕК Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето. Тя отбеляза, че изключително важно послание е било веднага да се отвори Шенгенското пространство за България и Румъния, за да бъдат запазени границите на съюза. Тоест, казва се, че двете държави са важни за опазване на външните граници, добави Грозданова.

Относно основния приоритет за България - разширяването на ЕС с държавите от Западните Балкани, тя посочи, че към момента е ясно, че в мандата на тази ЕК няма да има разширяване. Но беше ясно заявено, че след края на мандата броят на държавите членки ще бъде повече от 27. За нас е важно това, за да видим по какъв начин ние бихме могли да работим за подобряването и ускоряването на този процес на включване на държавите от Западните Балкани. Не на последно място и Турция, за която беше казано, че се отдалечава от ЕС, но в крайна сметка оставаме с нужния диалог с тях и който иска да спазва ценностите на съюза, е добре дошъл, заяви Грозданова.

Последвайте канала на

БТА
3953 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.09.14 | 23:54

1
Вече сме спокойни и щастливи.. че ще можем да отидем в мюсюлманска европа да работим, без да ни задържат по границите :)))

Добави коментар

Водещи новини